Mediul de afaceri își exprimă îngrijorarea, cu privire la măsurile fiscale preconizate pentru 2025
Liderii patronatelor avertizează că noile taxe vor fi anunțate, abia după formarea Guvernului post-electoral, cel mai probabil în martie, scrie termene.ro.
Potrivit lui Marcel Vulpoi, vicepreședintele Uniunii Patronatului Român, măsurile fiscale ar putea include majorări ale impozitului pe dividende și profit, dar TVA ar putea fi menținut pentru a evita un impact major asupra populației.
„Toată lumea anunță într-o formă sau alta că vor fi majorări, probabil că nu se vor atinge de TVA ca să nu lovească foarte puternic în populație, dar sunt tot felul de scenarii, cu impozitul pe dividende, cu impozitul pe profit, foarte probabil și chiar impozitarea muncii, ceea ce ar fi absolut aberant, în condițiile în care oricum avem cea mai mare impozitare”, a declarat Marcel Vulpoi, pentru sursa citată.
Mihai Păsculescu, președintele Fepaius, subliniază numărul mare al bugetarilor și salariile lor mai mari, decât cele din mediul privat care provoacă nemulțumire.
„Nu vor mări TVA, din cauza impactului negativ. Va rămâne impozitul unic, pentru că nu există un sistem digitalizat, astfel încât să se poată aplica un impozit diferențiat, să se dea facilități pentru persoanele care au mai mulți copii, de exemplu”, a precizat Mihai Păsculescu.
„Suntem niște iobagi pe câmpia noastră, nu există țară în care salariul mediu lunar la bugetari să fie cu 2.000 de lei mai mare, decât în mediul de afaceri. Este o nedreptate practic, pentru că cei 1,4 milioane de salariați cu familiile lor vă asigură voturile, voi spuneți că nu aveți bani la buget și măriți taxe și impozite, trebuie reduși la jumătate bugetarii, în 12-13 ani aproape s-a dublat numărul lor”, a mai afirmat Păsculescu.
Românii merg la vot pentru alegeri prezidențiale și parlamentare, iar apoi vor decide direcția fiscală și economică a țării, într-un context marcat de inflație ridicată și incertitudini.