Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035
Numărul locurilor de muncă vacante din România a atins 40.000 în această toamnă, o creștere cu 5.400 față de trimestrul anterior, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică. Deși rata locurilor vacante a urcat la 0,78%, semnalele pieței muncii rămân mixte.
Tendințe și implicații economice
Creșterea locurilor de muncă vacante poate indica o expansiune economică, sugerând că angajatorii recrutează pentru a susține o cerere în creștere. Există, însă, și alți indicatori, precum rata ocupării forței de muncă, una modestă, și dinamica salarială, unde creșterile sunt semnificative.
În paralel, piața muncii din România se confruntă cu un decalaj între cerere și ofertă. Tot mai mulți absolvenți întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă, potrivit cu pregătirea lor, iar calificările cerute, nu corespund, adesea, cu cele disponibile în rândul șomerilor.
Naveta și dinamica ocupării
Pentru milioane de români, naveta reprezintă singura soluție pentru a-și găsi un loc de muncă. Cele mai mari bazine de navetiști sunt în Ilfov (50% dintre lucrători), Dâmbovița (44%), Giurgiu și Ialomița, cu un număr semnificativ de persoane care călătoresc zilnic spre București.
România va trebui să ocupe 4,7 milioane de locuri de muncă în următorii 11 ani, dintre care 700.000 vor fi joburi noi, scrie hotnews. Deși locurile de muncă pentru lucrători calificați sunt în creștere, țara continuă să fie sub media UE la pozițiile care necesită calificări înalte.