2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de tineri pregătiți să devină medici, dar un sistem public care continuă să sufere, din cauza lipsei de personal calificat. Cazul băiatului de 16 ani care a murit de peritonită la Spitalul Județean Târgu-Jiu, scoate la lumină fisuri adânci dintr-un sistem medical care pierde reperele, moralitatea, în cele din urmă, pacienții.

Examenul de rezidențiat nu este doar o probă de cunoștințe, este o ușă pe care tinerii absolvenți vor să o deschidă, pentru a-și începe cariera. Spitalele din orașele mici și medii trebuie să devină atractive pentru medici prin salarii competitive, locuințe de serviciu și programe de sprijin pentru specializări critice.

În același timp, examenul de rezidențiat ar trebui să fie doar începutul unui drum, care să conducă la o carieră într-un sistem care funcționează. Astăzi, însă, pentru prea mulți tineri medici, examenul pare să fie doar primul obstacol dintr-un traseu plin de compromisuri și lipsuri.

Cele doar 345 de locuri și 237 de posturi scoase la concurs, sunt insuficiente în raport cu nevoile reale ale spitalelor. La Târgu-Jiu, chirurgi fără specializare în pediatrie, au fost nevoiți să opereze zeci de copii anul acesta, o soluție care demonstrează nu doar lipsa de resurse, ci și vulnerabilitatea unui sistem nepregătit pentru situații de urgență.

Moartea unui copil: un eșec colectiv

Tragedia tânărului de 16 ani, care a murit pentru că un chirurg fără specializare în pediatrie, a refuzat să îl opereze de peritonită, este o rană deschisă care ne amintește că, în România, nu doar lipsa dotărilor ucide, ci și a responsabilității.

Medicii sunt puși frecvent să facă alegeri imposibile, să lucreze peste competențele lor sau să improvizeze. Însă în medicina pediatrică, improvizația poate costa vieți. Este inacceptabil ca în 2024, un spital județean să nu aibă chirurgi pediatri și să depindă de o decizie sub presiunea momentului.

Moartea acelui adolescent la Târgu-Jiu este mai mult decât o tragedie a familiei sale, este un semnal de alarmă care ar trebui să mobilizeze întregul sistem. România ar trebui să nu-și mai poată permite să mai piardă vieți, din cauza unui sistem medical care funcționează la limita supraviețuirii lui și a noastră.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...

Ilie Bolojan: Fac un apel public către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie în al 11-lea ceas

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, cere candidaților de dreapta, să găsească o variantă de a nu fragmenta voturile Partidul Național Liberal a organizat...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă