Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa
Piața de leasing din România este considerată una dintre cele mai promițătoare din Europa, având un potențial semnificativ de dezvoltare, mai ales în zona business-to-business (B2B), scrie zf.ro. În timp ce piețele de leasing din alte state europene au atins saturația, România are încă mult spațiu pentru creștere, iar viitorul ar putea aduce o extindere.
Volumul activelor din sectorul instituțiilor financiare nebancare (IFN) a crescut semnificativ, ajungând la 70 miliarde lei în 2024, comparativ cu 40 miliarde lei în urmă cu un deceniu. Aceasta subliniază importanța tot mai mare a IFN-urilor în finanțarea economiei reale, mai ales că aproximativ 80% dintre creditele acordate de IFN-uri sunt direcționate către companii, potrivit lui Florian Neagu, director în cadrul Băncii Naționale a României.
„Sectorul IFN reflectă bine evoluțiile economice naționale și internaționale. După criza din 2009, am avut șapte ani de ajustări, iar din 2014-2015 asistăm la creșterea robustă a acestui sector, care a trecut cu bine prin criza Covid și războiul din Ucraina”, a declarat Florian Neagu.
Totuși, riscul rămâne ridicat în zona populației mai puțin bancabile, unde rata neperformanței este mai mare, ceea ce subliniază necesitatea unei prudențe în acest segment.
Conform lui Richard Knubben, director general al Federației Europene de Leasing, piața din România se află abia la mijlocul ciclului său de creștere, iar sprijinul IMM este esențial. În timp ce piețe, precum Olanda și Regatul Unit au atins maturitatea, leasingul în România este încă preponderent în zona B2B, ceea ce creează oportunități de extindere.
„În alte piețe, leasingul a devenit dominant încă din anii ’80. România are însă un parcurs unic, iar focusul pe IMM este un avantaj pentru creșterea sectorului”, a spus Knubben.
Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa și un nivel ridicat la datorii comerciale raportate la PIB. De asemenea, un procent semnificativ de companii, nu îndeplinesc cerințele minime privind capitalul, ceea ce afectează accesul la finanțare.