Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea
Liderul chinez Xi Jinping a declarat că este gata să lucreze cu viitoarea administrație americană a lui Donald Trump, în timp ce s-a întâlnit cu președintele în exercițiu, Joe Biden pentru ceea ce se așteaptă a fi ultima întrevedere oficială dintre cei doi.
„China este pregătită să colaboreze cu noua administrație americană pentru a menține comunicarea, a extinde cooperarea și a gestiona diferențele, astfel încât să depună eforturi pentru o tranziție lină a relației China-SUA”, a spus Xi, în timpul celor două ore de discuții.
Xi Jinping a făcut aluzie la preocupările reînnoite cu privire la noile războaie comerciale și tensiunile diplomatice pe care politicile lui Trump le-ar putea aduce, când se va întoarce la Casa Albă în ianuarie, adăugând că „nici decuplarea și nici întreruperea lanțului de aprovizionare nu este o soluție”. Cele două țări, a spus Xi, ar trebui să „injecteze mai multă certitudine” într-o lume agitată, scrie The Guardian.
În campania electorală, Trump a promis că va crește tarifele la 60% la importurile din China, care ar putea ajunge la mărfuri în valoare de 500 de miliarde de dolari. Trump a mai promis că va pune capăt războiului Rusiei în Ucraina „în 24 de ore”, ceea ce unii se tem că înseamnă scăderea fluxului de ajutor militar către Ucraina sau împingerea țării să piardă teritorii în fața Rusiei. O retragere din fața conflictului, ar putea oferi Chinei loc să-și intensifice rolul de intermediar, sporindu-și prezența pe scena globală, mai notează sursa citată.
O problemă asupra căreia cei doi lideri au fost de acord, a fost că ființele umane și nu inteligența artificială ar trebui să controleze deciziile de utilizare a armelor nucleare.
„Cei doi lideri au afirmat necesitatea menținerii controlului uman asupra deciziei de a folosi arme nucleare”, a spus Casa Albă într-un comunicat. „Cei doi lideri au subliniat, de asemenea, necesitatea de a analiza cu atenție riscurile potențiale și de a dezvolta tehnologia AI în domeniul militar într-un mod prudent și responsabil.” Nu a fost clar, dacă declarația va duce la discuții sau acțiuni suplimentare pe această temă. Dar, totuși, marchează primul pas de acest fel între cele două țări, în discuția a două probleme asupra cărora progresul a fost evaziv: armele nucleare și inteligența artificială.
Cele două țări au reluat, în noiembrie, pentru scurt timp, discuțiile la nivel oficial, cu privire la armele nucleare, dar acele negocieri au stagnat, un oficial de vârf din SUA exprimând public frustrarea cu privire la receptivitatea Chinei.