11 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialTranzactia secolului de la Uricani, pe cale de a fi declarata ilegala

Tranzactia secolului de la Uricani, pe cale de a fi declarata ilegala

Vanzarea a 1.300 de hectare de teren impadurit din zona-tampon a Parcului National Retezat catre o firma austriaca, considerata tranzactia secolului la Uricani, este la un pas de a fi declarata ilegala. Prefectura Hunedoara are spre solutionare o sesizare privind aspectul ilegal al afacerii, care a imbogatit membrii unui composesorat din orasul Uricani, lucru recunoscut chiar de primarul localitatii. Potrivit unor surse neoficiale, pentru a ramane cu sutele de milioane incasate, fostii proprietari de terenuri ar vrea chiar sa-i infieze pe cumparatori.

Turism sau afaceri?

In primavara anului trecut, o firma cu capital austriac, cu sediul in Sebes (judetul Alba), respectiv SC „Cascade Empire” SRL, a achizitionat de la membrii unui composesorat din zona Uricani (judetul Hunedoara) 1.300 de hectare de teren impadurit, la pretul-record pentru aceasta zona de 95 de milioane de lei/hectar. In total, austriecii, care se ocupa de afaceri cu cherestea, au platit peste 123 de miliarde lei pentru suprafata aflata in zona-tampon a Parcului National Retezat. Majoritatea localnicilor nu au vazut niciodata atatia bani la un loc, iar in momentul incheierii tranzactiei, politia a facut de paza pana la depunerea numerarului la banca.

Tinta: gazul metan

Primarul orasului Uricani, Danut Buhaescu, declara la acea data ca exista informatii conform carora in zona respectiva ar fi un puternic zacamant de gaz metan, acest aspect dand nastere unor puternice speculatii privind interesul real al austriecilor. „Inainte de cumpararea terenului ar fi fost o scurgere de informatii care atesta ca in zona este foarte mult metan si asa s-ar putea scoate bani buni”, a afirmat edilul. Declaratiile acestuia au fost sustinute si de specialisti, care arata ca teoria avansata de primar ar putea fi valabila.
La Campu' lui Neag a existat o exploatare miniera de huila si era preconizat sa se mai deschida doua unitati extractive, chiar in apropierea zonei impadurite achizitionate de austriecii de la SC „Cascade Empire” SRL. Metanul se formeaza in zone de carbune, iar din acest motiv sta in picioare si varianta conform careia strainii nu cautau nici lemn, dar nici afaceri de turism, o alta ipoteza lansata pe piata la vremea incheierii tranzactiei.

Incurcati de lege

Afacerea care a facut fericiti o multime de oameni este acum pe cale sa fie declarata neconforma cu legile. Primarul orasului Uricani, Danut Buhaescu, a declarat ca la Prefectura Hunedoara a fost remisa o adresa in care se arata ca vanzarea incalca normele legale. „Conform legii, terenul poate fi instrainat doar intre membrii composesoratului. Eu nu am vrut sa intervin, ca sa nu creada cineva ca-mi bag nasul. Verificarea legalitatii actelor o face Prefectura, cel putin in cazul administratiei publice. Pot sa va confirm ca la Prefectura s-a depus o astfel de sesizare”, a adaugat Buhaescu.

Potrivit Legii 1/2000, suprafetele forestiere aflate in proprietate comuna, conform naturii acestora, raman in proprietate indiviza pe toata durata existentei lor. Surse neoficiale sustin ca, pentru a se incadra in prevederile legale, fostii proprietari ai terenului tranzactionat se gandesc chiar sa-i infieze pe austrieci, insa autoritatile locale nu au confirmat, deocamdata, aceste date.

Cele mai citite

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă