Inflația a evoluat diferit în România, Polonia, Cehia și Ungaria în ultimii ani, iar datele recente arată un contrast semnificativ între aceste țări, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.
România a avut un vârf al inflației de aproape 17% în 2022, iar de atunci, rata inflației a scăzut sub 5% în septembrie 2024. În schimb, Polonia și Cehia au înregistrat în 2022 și 2023 niveluri de inflație de aproximativ 18%, în timp ce Ungaria a înregistrat cea mai accentuată creștere a prețurilor din regiune, cu un vârf între 24% și 26%.
Pentru România, după ce inflația a crescut constant de la 2% în 2020 la aproape 17% în 2022, rata anuală a inflației a ajuns în septembrie 2024 la 4,6%, însoțită de o dobândă-cheie de 6,5%, stabilită de Banca Națională a României.
În Polonia, rata inflației este comparabilă, situându-se la 4,9%, dar cu o dobândă de politică monetară mai redusă, de 5,75%. Cehia și Ungaria au reușit să aducă inflația mai jos, în jur de 3%, deși mențin dobânzi diferite – de 4% în Cehia și 6,5% în Ungaria.
Evenimentele din ultimii ani și-au pus amprenta semnificativ asupra inflației din regiune
Pandemia, criza energetică și războiul din Ucraina au generat o inflație ridicată în regiune, cu impact asupra dobânzilor și economiilor naționale.
În România, contextul macroeconomic a impus o perioadă de creșteri ale dobânzilor pentru a controla inflația, însă pe măsură ce presiunile inflaționiste s-au domolit, dobânzile și creditarea încep să revină treptat pe o pantă de scădere.
Acum, România și țările vecine continuă să ajusteze politicile monetare pentru a menține stabilitatea prețurilor și, implicit, stabilitatea financiară.