15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024

Flash

Drum blocat pe Muntele Semenic

CARAS-SEVERIN. Aproximativ 300 de persoane au ramas blocate pe Muntele Semenic, unde o parte dintre acestea si-au petrecut Revelionul, dupa ce circulatia in zona a devenit impracticabila din cauza viscolului. Grosimea stratului de zapada masura, ieri, in unele zone 1,20 metri, iar vantul sufla cu o viteza de peste 120 de kilometri/ora si ningea abundent. Angajatii Directiei de Drumuri Judetene au trimis in zona o turbofreza cu motor de tanc, dar nu au reusit sa deblocheze soseaua. Dupa mai multe ore in care s-au luptat cu nametii, muncitorii au abandonat lucrarile dupa ce viscolul s-a intetit, urmand sa intervina cand vremea se va imbunatati.

Uz de arma pentru imobilizarea a 20 de rromi prinsi la furat

BIHOR. Politistii de frontiera bihoreni au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare pentru a prinde un grup de cetateni de etnie rroma care au fost prinsi la furat in statia CFR Ciumeghiu. Incidentul a avut loc la doar doua zile dupa ce oamenii legii au facut uz de arma, in acelasi loc, pentru imobilizarea unui numar de 20 de rromi care s-au luat la bataie. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, comisarul Dan Lazar, miercuri, in timpul unei actiuni de supraveghere a mijloacelor de transport din statia CFR Ciumeghiu, lucratorii din cadrul PTF Salonta au surprins 20 de cetateni care incercau sa fure carbune dintr-un tren de marfa care stationa in Gara. Intrucat hotii nu s-au oprit la somatiile politistilor de frontiera si au inceput sa-i ameninte pe acestia, oamenii legii au tras un foc de avertisment in plan vertical. Pentru ca rromii au luat-o la fuga, politistii de frontiera au anuntat lucratorii din cadrul postului de politie din localitate si ai Politiei TF Salonta.

Mii de locuinte, ramase fara apa dupa patru avarii aparute in retea

SIBIU. Cateva mii de locuinte din municipiul Sibiu au ramas fara apa, miercuri dupa-amiaza, dupa ce au aparut o serie de avarii in reteaua de alimentare. Cea mai dificila situatie a aparut in zona strazii Siretului, din cartierul „Hipodrom”, acolo unde o defectiune aparuta la o conducta de mare diametru, ce aprovizioneaza orasul cu apa din barajul de la Gura Raului, nu fusese inca identificata de muncitorii din echipele de interventie. Angajatii societatii „Apa-Canal” SA au fost nevoiti sa intervina si in alte trei situatii de avarie pentru a repara segmente de conducta fisurata sau sectiuni de bransament defecte.
Familiile din zonele afectate au fost sfatuite sa-si faca rezerve de apa in cazul in care timpul de reparatie al avariilor s-ar putea prelungi.

Zonele inundabile raman in atentia Prefecturii

SIBIU. Zonele inundabile din judetul Sibiu se afla in atentia permanenta a reprezentantilor Prefecturii, ce coordoneaza Comandamentul de Interventie in caz de Dezastre. Aceasta, cu toate ca pentru aceasta unitate administrativ-teritoriala nu au fost emise, in ultimele zile, alerte meteo legate de posibile ploi abundente. Sectoarele cu probleme sunt cele aflate in preajma marilor rauri care traverseaza Sibiul – Oltul inspre partea de est si Tarnava Mare pentru zona de nord. Deocamdata, nici una dintre aceste zone nu este in pericol, nivelul apelor nu a depasit cotele obisnuite pentru aceasta perioada si nici nu se prevad asemenea situatii, mai ales pe fondul unor precipitatii de slaba intensitate. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii, Dorin Teodorescu, in situatii ce necesita o reactie imediata sunt pregatite sa intervina fortele de ordine publica din judet, de la pompieri militari pana la angajati ai Inspectoratului de Protectie Civila si cei ai Directiei de Sanatate Publica.
Cele mai rapide capacitati de raspuns le au echipajele SMURD de la Sibiu, Medias, Dumbraveni si Copsa Mica.

Restante vamale de peste 2 milioane lei noi

TIMISOARA. Directia Regional-Vamala (DRV) Timisoara are de incasat peste 2 milioane de lei noi doar din amenzile aplicate in luna decembrie 2005. Purtatorul de cuvant al institutiei, Daniela Chioreanu, a afirmat ca, in aceeasi perioada, au fost incheiate 4.311 acte constatatoare, confiscand bunuri in valoare totala de 54.047 lei noi. Acestea nu fusesera declarate de proprietari autoritatii vamale, in scopul sustragerii de la vamuire. Pe de alta parte, lucratorii vamali si cei ai Serviciului Supraveghere si Control Vamal din cadrul DRV au incheiat 41 de procese verbale de contraventie, in urma carora s-au aplicat amenzi de 91.900 de lei. Actiunea a avut drept scop combaterea fenomenului de frauda vamala.

Turma de oi spulberata de un tren

DEVA. O turma de oi a fost spulberata, joi, de un tren de marfa, in dreptul localitatii Saulesti, la 10 kilometri de municipiul Deva (judetul Hunedoara), fiind ucise 28 de animale. „Nu au fost inregistrate victime omenesti sau intarzieri ale traficului feroviar din aceasta cauza”, a declarat seful Politiei Transporturi Hunedoara, comisarul Vasile Hritac.
Turma de oi, care numara 120 de capete, era condusa de un ajutor de cioban, care, la o trecere de cale ferata semnalizata luminos si acustic, nu a tinut cont de avertizari si a lasat oile libere. Animalele au fost lovite in plin de locomotiva unui marfar care venea de la Arad si se indrepta spre Simeria.
In urma impactului, nu au fost consemnate avarii la infrastructura caii ferate sau la locomotiva.

Pastravariile intra in iazul retrocedarilor

MURES. Directia Silvica Mures cere despagubiri de la fostii proprietari a doua din cele trei pastravarii existente in judet. Este vorba despre cele de la Campu Cetatii si Gudea, unde reprezentantii „Romsilva” le cer fostilor proprietari care isi revendica acum proprietatile (terenuri sau chiar bazine – n. r.) fie sa plateasca despagubiri in bani sau sa renunte la o parte din bazine.
Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice, Adrian Parlea, a spus ca in acest sens institutia pe care o reprezinta a si demarat doua actiuni in instanta pentru a recupera, odata cu retrocedarea proprietatilor respective, si investitiile facute aici de stat. Potrivit sursei citate, sumele investite de „Romsilva” la pastravariile de la Campu Cetatii si Gudea, care sunt acum revendicate in baza legii Legii 247/2005, se refera la lucrarile de extindere amenajare si modernizare.
Specialistii din cadrul institutiei sustin ca cele doua pastravarii revendicate si cea de la Sovata produc anual 50 de tone de pastrav. Banii incasati de pe urma comercializarii marfii acopera, insa, doar cheltuielile de productie.

Baluri traditionale de Boboteaza

CARAS-SEVERIN. Sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul va fi marcata in zona rurala a judetului Caras-Severin, ca in fiecare an, prin organizarea de „Baluri ale Ionilor”. Astfel de manifestari vor avea loc sambata, in localitati situate in Vaile Almajului, Bistrei si Sebesului.
Balurile nu presupun o organizare aparte, acestea desfasurandu-se dupa tipicul balurilor traditionale, doar ca, la miezul noptii, toti Ionii sunt obligati sa intre in joc, fiecare din ei trebuind sa conduca un brau si o hora si sa plateasca in plus la muzica, iar pe cei prezenti sa-i „cinsteasca cu rachie”. In multe localitati, astfel de evenimente sunt si un fericit prilej de promovare a costumelor si traditi-ilor populare vechi. Aceasta, deoarece fiecare dintre Ionii care participa la manifestare trebuie sa vina imbracat intr-un costum autentic, unele cu o vechime de aproape 200 de ani.

Profesorul anului din Romania este noul inspector general scolar

TIMIS. Dascalul care a fost desemnat „Profesorul anului 2005” in Romania este, incepand de ieri, sef al Inspectoratului Scolar Judetean Timis. Sandu Golcea a primit, anul trecut, aceasta distinctie de „Profesor al anului”, recompensata de Televiziunea Romana cu un premiu de 10.000 de dolari, surclasand cateva sute de colegi de breasla din intreaga tara, intrati in aceasta competitie.
Absolvent al Facultatii de Fizica Atomica din Bucuresti, Golcea si-a luat specializarea in Reactori si Materiale Nucleare, fiind repartizat direct la Institutul de Fizica Atomica Bucuresti, dar a preferat sa se transfere in Timisoara, luandu-si si doctoratul. A imbratisat cariera didactica in 1981, fiind numit profesor la catedra de fizica a Liceului „C. D. Loga” din Timisoara.
De-a lungul timpului, dascalul a obtinut rezultate remarcabile la olimpiadele scolare, nationale si internationale. El a declarat ca prioritatea sa, odata cu numirea in fruntea ISJ, este sa elimine criteriile oculte de numiri in functii.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă