12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialDosarul procurorului Alexandru Lele a fost stramutat la Alba Iulia

Dosarul procurorului Alexandru Lele a fost stramutat la Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia a avut, ieri, pe rol primul termen al dosarului penal in care procurorul biho-rean Alexandru Lele a fost trimis in judecata pentru luare de mita, fals intelectual, retinere sau distrugere de inscrisuri si favorizarea infractorului. La 22 noiembrie 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de stramutare formulata de catre magistrat si avocatul sau, astfel ca, la 30 noiembrie 2005, Curtea de Apel Suceava, care judecase pana atunci dosarul, a scos cauza de pe rol si a inaintat-o instantei similare din Alba Iulia.
Alexandru Lele a fost acuzat ca a pretins suma de 20.000 dolari de la Viorel Stiube, un om de afaceri controversat din Bihor, pentru a-i pune acestuia la dispozitie un dosar original al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea. De asemenea, magistratul ar fi pretins si primit, prin intermediul unui avocat, suma de 10.000 marci germane, pentru a dispune o solutie favorabila intr-un dosar al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor.
Acuzatiile de favorizare a infractorului se refera la faptul ca, prin retinerea unui dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, procurorul l-a ajutat pe un invinuit sa nu fie trimis in judecata si tras la raspundere penala, zadarnicind, astfel, judecarea cauzei. Falsul intelectual a fost considerat de catre anchetatori atestarea nereala a faptului ca declaratia lui Ionel Stiube, ruda lui Viorel Stiube, a fost data in fata sa, iar favorizarea infractorului se refera la „tinerea in nelucrare” a unui dosar, pana la implinirea termenului de prescriptie, fapt care ar fi facut ca faptuitorii sa scape de pedeapsa.
Rechizitoriul a fost finalizat de procurorii Parchetului de pe langa ICCJ in 7 august 2002, Lele fiind trimis ulterior in judecata la Curtea de Apel Oradea. Mai bine de trei ani, judecatorii nu au putut da o solutie in dosar. Aceasta, si in conditiile in care s-au judecat doua cereri de stramutare. Mai intai, procesul a fost stramutat la Curtea de Apel Suceava, dupa care la instanta similara din Alba Iulia.
Primul termen de judecata la Curtea de Apel Alba Iulia a fost ieri. Judecatorii au amanat cauza pentru termenul din 26 ianuarie, in vederea prezentarii aparatorului ales de inculpat si pentru a fi studiate noile inscrisuri depuse in dosar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă