12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCase amenintate de aluviuni in judetul Hunedoara

Case amenintate de aluviuni in judetul Hunedoara

CRISCIOR. Cel putin 4 gospodarii din comuna Criscior, judetul Hunedoara, sunt amenintate de versantii inmuiati de ape si risca in orice moment sa fie acoperite de tone de pamant si aluviuni. Ploile din ultima perioada au inmuiat solul, iar oficialitatile judetene apreciaza ca pericolul de prabusire a muntelui este mare.
Prefectul de Hunedoara, Marius Cristian Vladu, a spus ca de vina pentru acest lucru sunt taierile haotice ale copacilor care sustineau solul, sub ochii indiferenti ai factorilor responsabili. La Criscior problemele au inceput in primavara anului trecut, cand doua case au fost acoperite de tone de pamant, dupa prabusirea unui deal.
Mai exista, insa, jumatate din versant, la fel de subred, iar prefectul a spus ca acesta se poate oricand prabusi peste gospodariile de la poalele dealului. „S-a defrisat totul, pana la padure, ca sa faca pasuni pentru vite. In loc s-au plantat pruni, cand se stie ca singurii care stabilizeaza solul sunt salcamii. In plus, acolo mai exista o problema. Erau niste izvoare captate cu niste rigole de beton, care au fost blocate. Din acest motiv s-a creat o punga de apa”, a adaugat reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Vladu a completat ca doua dintre case prezinta deja crapaturi puternice, insa cel putin patru locuinte sunt in pericol de a fi acoperite de pamant, dupa ce solul a inceput sa se miste.
La fata locului s-au deplasat si specialisti care au incercat sa gaseasca o solutie pentru stabilizarea terenului, insa pana acum problema nu si-a gasit rezolvarea. „Am sa trimit in zona specialistii de la Directia Apelor Romane sa vedem cum facem sa captam acele izvoare, astfel incat sa nu se mai creeze punga de apa. Este o solutie de moment insa”, a mai spus seful Prefecturii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă