5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăOp & EdDobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu drumul mai lin pe care avansează alte state europene. În timp ce inflația, care altădată punea presiune pe prețuri, a început să se domolească sub pragul de 5%, costurile creditelor par să fie prinse într-o capcană, dublă față de ceea ce vedem în alte state europene dezvoltate.

Peisajul economic al României este populat de paradoxuri: în ciuda unei inflații care s-a temperat, dobânda BNR rămâne la un nivel ridicat, de 6,5%, păzind granițele stabilității financiare, pentru a evita riscurile unei deprecieri monetare. Ratele noastre seamănă cu o scară șubredă, de lemn, pe care urcă indici economici, în timp ce alte țări europene folosesc deja un lift performant, care le permite să ajungă repede acolo unde trebuie.

Datele comparative pun în evidență acest peisaj contrastant. În țări, precum Germania și Bulgaria, dobânzile pentru creditele ipotecare rămân sub 4%, iar media din zona euro se situează la 3,59%. În schimb, în ​​România, dobânda medie pentru creditele ipotecare este de 4,99%, iar în cazul creditelor de consum, ratele urcă până la 7,9%, depășite doar de nivelul din Ungaria, de 10,99%. Această distanță economică se simte direct în bugetele personale, pentru că românii ajung să achite rate lunare cu 500-800 de lei mai mari, decât vecinii lor europeni, pentru aceleași sume împrumutate.

Cauzele acestei situații sunt variate, dar nu pot fi reduse doar la inflație. Mai sunt și alte cărămizi care îngreunează construcția bugetară. Rata mare a dobânzii reflectă vulnerabilitățile economiei românești, adică un deficit bugetar ridicat și o percepție de risc de țară mai mare, decât o au economiile dezvoltate ale Europei. În fața acestor provocări, BNR menține o politică de prudență. În realitate, însă, acest „scut” al dobânzii de referință ridicată are și efecte colaterale: consumatorii și companiile resimt presiunea unui cost de creditare ridicat, iar efortul lor de a progresa devine mai anevoios.

Costul ridicat al creditelor este, în mod evident, o piatră de încercare în această tranziție. România rămâne prinsă între dorința unui progres economic și necesitatea de a-și proteja stabilitatea financiară pe termen lung, o dilemă care va continua să definească politica monetară și fiscală în anii următori.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Românii își schimbă obiceiurile culturale: preferă festivalurile și obiectivele turistice, arată noul barometru de consum

Cel mai recent Barometru de Consum Cultural relevă o schimbare semnificativă în obiceiurile culturale ale românilor în 2023, aceștia preferând experiențele culturale în aer...

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă