4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăȘtiințăCum influenețează microplasticele vremea și clima

Cum influenețează microplasticele vremea și clima

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că microplasticele din atmosferă pot afecta formarea norilor, având capacitatea de a crea cristale de gheață la temperaturi cu 5 până la 10 grade Celsius mai calde decât în mod normal, acolo unde picăturile de apă nu ar îngheța.

Aceste particule microscopice, care sunt adesea prezente în aer, pot influența vremea și clima prin modificarea procesului natural de formare a norilor, notează theconversion.com.

Cum influenețează microplasticele vremea și clima

Studiul se concentrează pe nucleația, un proces prin care cristalele de gheață se formează atunci când particule solide, cum ar fi praful sau microorganismele, intră în contact cu picături de apă. Nori din atmosferă sunt compuși din apă lichidă, cristale de gheață sau un amestec între acestea.

La altitudini mari, acolo unde temperaturile scad sub 0°C, gheața se formează în jurul particulelor solide. Microplasticele pot servi drept nucleu pentru cristalele de gheață, ceea ce poate duce la o schimbare a modului în care precipitațiile se formează și influența cantitatea de ploaie sau ninsoare.

Cercetătorii au studiat patru tipuri de plastice comune – polietilenă de densitate mică, polipropilenă, PVC și PET – și au testat efectele lor asupra nucleației gheții. Au descoperit că, în condiții de temperaturi scăzute, microplasticele pot ajuta la formarea gheții mult mai rapid decât s-ar întâmpla în absența acestora, și chiar la temperaturi mai ridicate decât în mod normal ar fi necesare pentru îngheț.

Microplasticele pot avea un impact semnificativ asupra climei prin modificarea tiparelor de formare a norilor și a precipitațiilor. De asemenea, ele pot modifica echilibrul energetic al Pământului, influențând reflectivitatea luminii solare și efectele de încălzire ale radiațiilor absorbite de nori.

Cu toate acestea, pentru a înțelege pe deplin efectele acestora, cercetătorii trebuie să obțină mai multe date privind concentrațiile de microplastice în zonele unde se formează norii, comparându-le cu alte particule care pot influența nucleația gheții.

În viitor, cercetările vor explora efectele microplasticelor cu aditivi și pe particule mai mici, ceea ce ar putea rezolva misterul despre cum aceste fragmente de plastic afectează vremea și clima la scară globală.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă