Spania a anunțat marți un pachet de ajutor în valoare de 10,6 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) pentru a reconstrui regiunile devastate de cele mai grave inundații dintr-o generație, care au ucis 219 persoane.
Furtuna mediteraneană excepțională care a lovit estul Spaniei în urmă cu o săptămână a declanșat torente de apă tulbure care au lăsat în urmă o cale de distrugere și un număr necunoscut de persoane dispărute.
Premierul Pedro Sanchez a anunțat o serie de măsuri, inclusiv ajutoare pentru întreprinderi mici și mijlocii, lucrători independenți și gospodării care au suferit decese, incapacitate și daune asupra locuințelor și bunurilor.
Printre anunțuri se numără și scutiri de taxe și o amânare de trei luni pentru rambursarea ipotecilor și împrumuturilor, măsuri pe care Sanchez le-a comparat cu intervenția statului în timpul pandemiei Covid-19 pentru a proteja economia și mijloacele de trai.
Guvernul va acoperi toate cheltuielile de urgență ale consiliilor locale legate de curățarea noroiului, resturilor și proprietăților distruse și de refacerea aprovizionării cu apă potabilă, a spus Sanchez.
Spania a solicitat, de asemenea, ajutor din partea fondului de solidaritate al UE, a adăugat el.
Forțele de securitate și serviciile de urgență lucrează neîncetat pentru a repara infrastructura avariată, a distribui ajutor și a căuta cadavre, în cea mai mare desfășurare pe timp de pace a forțelor armate ale Spaniei.
Sanchez a declarat că aproape 15.000 de soldați, ofițeri de poliție și jandarmi se află în regiunea Valencia, care a suferit cele mai multe decese și distrugeri, față de 7.300 câți erau sâmbătă.
Pompierii cercetau grămezi de vehicule avariate și goleau apa din garaje și parcări inundate, unde ar mai putea fi găsite victime, au observat jurnaliștii AFP.
Maribel Albalat, primarul orașului Paiporta, epicentrul dezastrului, a declarat pentru postul public TVE că situația s-a „îmbunătățit, dar nu este bună”, cu multe străzi încă inaccesibile și locuitori care se chinuie să obțină semnal la telefon.
Salvatorii din orașul Letur, situat în sud-est, au găsit unul dintre cadavrele pe care le căutau, a anunțat reprezentantul guvernului central în regiunea Castilla-La Mancha, Pedro Antonio Ruiz.
- „Doar oamenii ajută” –
Mulți supraviețuitori sunt furioși pe autorități pentru că nu au avertizat populația la timp săptămâna trecută și pentru că nu au intervenit rapid pentru salvare și asistență.
Furia a atins punctul culminant duminică în Paiporta, când mulțimi de oameni l-au huiduit și au aruncat cu noroi în Regele Felipe VI, Regina Letizia și premierul Sanchez.
„Doar oamenii ajută… Și politicienii, unde sunt? De ce nu au dat alarma? Criminalilor!” a declarat Matilde Gregori, în vârstă de 57 de ani, pentru AFP în orașul Sedavi, acoperit de noroi.
„Nu știu să aibă grijă de oamenii lor, să plece acasă… Noi știm să facem mai bine,” a spus Gregori, al cărei magazin a fost afectat de inundații.
Autoritățile au avertizat supraviețuitorii să se protejeze de pericolele pentru sănătate din apa stagnantă, care ar putea conține deșeuri toxice, substanțe chimice sau bacterii provenite de la oameni și animale moarte.
Profesorul de biologie Jose, de 58 de ani, purta mască și mănuși în timpul curățării unui garaj inundat din Sedavi, în care apa a stat aproape o săptămână.
„Apa stagnantă care poate încuraja germenii este un mare pericol pe care vrem să îl evităm… Vom vedea dacă reușim,” a spus el pentru AFP.
Furtunile din Marea Mediterană sunt comune în acest sezon. Însă oamenii de știință au avertizat că schimbările climatice provocate de om cresc intensitatea, durata și frecvența evenimentelor meteorologice extreme.
„Schimbările climatice ucid… trebuie să ne adaptăm la această realitate,” a spus Sanchez în conferința de presă, criticând „discursul iresponsabil al celor care neagă” acest fenomen.