16 C
București
luni, 30 septembrie 2024

Breviar

Emisiune de obligatiuni subscrisa integral

Obligatiunile emise de societatea de credit de consum Estima Finance au fost subscrise integral, iar compania a atras fonduri de 15 milioane de lei (150 de miliarde de lei vechi), informeaza un comunicat al societatii. Cele 150.870 de obligatiuni emise au fost cumparate de 19 investitori calificati ce includ 13 fonduri de investitii administrate de cinci societati de administrare a investitiilor, doua banci si doua societati de asigurare.
Obligatiunile s-au pus in vanzare in perioada 15-23 decembrie si au fost emise pe o perioada de 4 ani. Dobanda va fi platita semestrial, iar primul cupon este bonificat cu 9,75% pe an. Compania a incheiat de curand si o crestere de capital, in curs de inregistrare, in valoare de 12,5 milioane lei (125 miliarde lei vechi), care va sprijini proiectele proprii de dezvoltare. Estima Finance este detinuta de Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF) si Domo Retail si deruleaza activitatea de creditare din magazinele Domo. Actionarii principali ai societatii dupa majorarea de capital vor ramane RAEF, care va detine peste 72% din actiuni, si Domo Retail, cu mai mult de 27% din titluri. Societatea a incheiat parteneriate cu peste 200 de comercianti din domenii precum electrocasnice, mobila, IT, GSM sau amenajari interioare. Produsele de creditare ale societatii sunt oferite in peste 700 de magazine. Pentru anul 2005, oficialii companiei au estimat o valoare a contractelor finantate de 85 milioane de dolari.

Majorare de capital pentru brokeri

Societatile de intermediere trebuie sa-si majoreze si in acest an capitalul, pana la echivalentul a 125.000 euro, daca executa ordine in contul clientilor, respectiv echivalentul a 730.000 de euro, in cazul in care brokerul tranzactioneaza instrumente financiare si pe cont propriu.
Limita minima a capitalului initial cerut celor doua categorii de societati de servicii de investitii financiare (SSIF) a fost majorata si in 2005, la minimum 105.000 euro, respectiv 530.000 euro, conform cadrului normativ care reglementeaza piata de capital.
Potrivit Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), la finele anului trecut activau 71 de companii de brokeraj, din care 34 derulau contracte pe contul clientilor si 37 pe cont propriu. Dupa verificarea nivelului minim al capitalului, Comisia a constatat ca trei societati de intermediere, respectiv Bucuresti Global Invest, Orizont Vest si TGH Investment, nu si-au majorat capitalul.
Incepand cu 3 ianuarie, aceste companii pot presta serviciile de investitii financiare corespunzatoare ultimului nivel al capitalului initial inregistrat la CNVM si au obligatia ca pana la 15 ianuarie sa transmita autoritatii de supraveghere a pietei de capital situatia instrumentelor financiare detinute in cont propriu. De asemenea, cele trei SSIF trebuie ca pana la data de 30 aprilie sa supuna autorizarii CNVM restrangerea obiectului de activitate, corespunzator nivelului capitalului existent, si sa informeze clientii.
Astfel, situatia s-a inversat – 37 de societati au posibilitatea sa deruleze in acest an operatiuni pe contul clientului si 34 pe cont propriu. Capitalul initial face parte din fondurile proprii ale unei SSIF si include capitalul social subscris si varsat, precum si alte componente ale bilantului contabil, calculat conform normelor CNVM.

Cele mai citite

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă