Cu faţa şi hainele pline de noroi, regele şi regina au fost nevoiţi să-şi încheie vizita la Paiporta, epicentrul inundaţiilor care au afectat Spania
Sinistrații au scandat „Ucigași, criminali!”, revoltați că autoritățile au alertat prea târziu oamenii, apoi au răspuns cu întârziere, notează Reuters.
„Vă rog, morții sunt încă în garaje, familiile își caută rudele și prietenii. Vă rog să veniți, cerem doar ajutor… Tot ce ne doream a fost să fim avertizați și am fi fost salvați”, a țipat un locuitor. „Se știa și nimeni nu a făcut nimic pentru a evita catastrofa”, i-a spus un tânăr regelui, care a insistat să rămână să vorbească cu oamenii, în ciuda tensiunii, în timp ce premierul Sanchez se retrăsese rapid.
Gărzile de corp au deschis umbrele, pentru a încerca să protejeze familia regală de ploaia de noroi și invective.
Numărul morților din cele mai grave inundații din istoria modernă a Spaniei a crescut duminică la 217, aproape toate în regiunea Valencia și peste 60 dintre ele doar în Paiporta. Unii dintre protestatarii de duminică purtau haine cu simbolurile organizațiilor de extremă dreaptă care organizează adesea proteste împotriva guvernului de stânga. „Nu ne vom lăsa deviați de unele acte marginale”, a spus premierul Sanchez, referindu-se la incidente și la necesitatea reparării pagubelor cauzate de inundații. Fotografiile au arătat mașina lui oficială cu geamurile sparte.
„Există o mulțime de informații toxice în jur și o mulțime de oameni interesați de haos”, a spus premierul mulțimii. Pe măsură ce a început să burnițeze, mașini de poliție cu difuzoare au circulat în jurul orașului Valencia, avertizând că vor veni mai multe ploi abundente duminică.
Guvernul a declarat că emiterea de alerte către populație este responsabilitatea autorităților regionale. Dar autoritățile din Valencia au spus că au acționat cât de bine au putut, cu informațiile disponibile.
Zeci de persoane erau încă nedescoperite, în timp ce aproximativ 3.000 de gospodării nu aveau electricitate, au spus oficialii.„Cu un avertisment oportun pentru populație, multe decese ar fi putut fi evitate”, a declarat Jorge Olcina, expert în climă la Universitatea din Alicante, pentru Reuters, subliniind, de asemenea, o slabă coordonare între autoritățile naționale și regionale. El a adăugat totuși că amploarea dezastrului l-a făcut „dificil de gestionat”.
Sanchez a declarat sâmbătă că orice potențială neglijență va fi investigată și a cerut unitate politică în fața tragediei. Liderul regional din Valencia, Carlos Mazon, care a vizitat și Paiporta și a avut parte de huiduieli și insulte din partea protestatarilor, a postat pe X: „Înțeleg furia publicului și bineînțeles că voi rămâne să o primesc. Este obligația mea politică și morală. Atitudinea Regelui în această dimineață, a fost exemplară.
”Mii de trupe suplimentare și polițiști s-au alăturat efortului de ajutorare în caz de dezastru în weekend, în cea mai mare operațiune de acest gen în timp de pace din Spania. Inundațiile au cuprins străzi și etajele inferioare ale clădirilor, măturând mașini și prăbușind pereți în valuri de noroi. Tragedia este deja cel mai mare dezastru din Europa legat de inundații, într-o singură țară, din 1967, când cel puțin 500 de oameni au murit în Portugalia. Oamenii de știință spun că fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente în Europa și în alte părți, din cauza schimbărilor climatice. Meteorologii cred că încălzirea Mediteranei, care crește evaporarea apei, joacă un rol cheie în agravarea ploilor torenţiale.