Într-un singur an, un jurnalist a fost ucis la fiecare patru zile
Cu ocazia Zilei Internaționale de Eliminare a Impunității pentru Crime împotriva Jurnaliștilor, marcată anuală pe 2 noiembrie, UNESCO a atras atenția asupra crimelor și violențelor împotriva jurnaliștilor. Raportul publicat de organizație subliniază că, în perioada 2022-2023, un jurnalist a fost ucis la fiecare patru zile, de cele mai multe ori pentru simplu fapt că a documentat și a dezvălui adevărul. În acest context, directorarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că majoritatea crimelor rămân nepedepsite, scrie AFP.
Raportul evidențiază o rată alarmantă a cazurilor rămase nepedepsite. Din 2006, 85% dintre cazurile de crime împotriva jurnaliștilor, nu au fost soluționate. În acest sens, UNESCO face apel la state să intensifice eforturile pentru protejarea jurnaliștilor și pedepsirea agresorilor și criminalilor.
În perioada 2022-2023, 162 de jurnaliști au fost uciși la nivel global, cei mai mulți aflându-se în țările marcate de conflicte armate, potrivit raportului UNESCO. În 2022, Mexicul a fost cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști, cu 19 crime raportate, urmat de Ucraina, unde 11 jurnaliști și-au pierdut viața în același an.
Anul trecut a adus o schimbare îngrijorătoare, Palestina a înregistrat 24 de victime, cel mai mare număr de crime împotriva jurnaliștilor. Potrivit UNESCO, există o tendință clară de creștere a numărului de asasinate în țările aflate în conflict, unde jurnaliștii locali au reprezentat 86% din cei uciși.