Planul bugetar pe termen mediu 2025-2031 al Guvernului României, trimis recent Comisiei Europene, include măsuri esențiale pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% până în 2031.
Printre propunerile analizate se numără modificări fiscale pentru microîntreprinderi, printre care reducerea pragului de impozitare la 60.000 de euro, dar și eliminarea condiției de a avea cel puțin un angajat pentru a se încadra la regimul de impozitare pe venituri.
Conform situației actuale, microîntreprinderile care realizează venituri de până la 500.000 de euro sunt taxate pe venituri dacă au cel puțin un salariat, în caz contrar fiind impozitate pe profit.
Pentru anul 2024, există două cote aplicabile pentru microîntreprinderi: o cotă de 1% pentru firmele cu venituri sub 60.000 de euro și o cotă de 3% pentru cele cu venituri între 60.000 și 500.000 de euro.
Noile măsuri propuse ar reduce pragul de impozitare la 60.000 de euro și ar elimina obligativitatea unui angajat, conform recomandărilor Comisiei Europene.
Impactul fiscal generat de această condiție pentru angajați reprezintă în prezent aproximativ 6 miliarde de lei anual, incluzând cheltuielile cu impozitele și contribuțiile sociale pentru un salariu minim.
Simulările guvernamentale sugerează că, în absența acestei obligații de angajare și aplicând regimul de impozitare pe profit, veniturile fiscale ar putea crește la circa 6,6 miliarde de lei.
Această schimbare fiscală ar simplifica structura obligațiilor pentru microîntreprinderi și ar putea contribui la atragerea unor investitori suplimentari, în conformitate cu obiectivul de a menține un cadru fiscal competitiv și favorabil pentru afaceri.