21.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSportFotbalSancțiuni severe după derby-ul FCSB - Rapid! Amenzi pentru bannerul ofensator și...

Sancțiuni severe după derby-ul FCSB – Rapid! Amenzi pentru bannerul ofensator și petardele aruncate pe teren

Jandarmeria București a impus sancțiuni financiare substanțiale după ce comportamentul neadecvat al ultrașilor a dus la tulburări și incidente neplăcute în timpul derby-ului FCSB – Rapid, încheiat 0-0, disputat pe Arena Națională.

În urma incidentelor de la derby-ul de duminică, Jandarmeria București a anunțat sancțiuni riguroase, inclusiv o amendă de 10.000 de euro impusă clubului FCSB, responsabil pentru organizarea meciului. Motivele includ tolerarea unor comportamente și afișarea unor bannere cu caracter indecent în incinta stadionului, cu accent pe un banner controversat, ilustrând un simbol obscen îndreptat către rivalii din galeria Rapidului.

10.000 de euro amendă pentru bannerul ofensator

Jandarmeria a subliniat că în calitate de organizatori, reprezentanții FCSB erau obligați să ia măsuri pentru a preveni introducerea și afișarea materialelor injurioase, însă acțiunile preventive au fost insuficiente, galeria gazdelor reușind să afișeze mesajele ofensatoare fără impedimente.

Pe lângă sancțiunea adresată clubului FCSB, firma de pază responsabilă pentru securitatea Arenei Naționale a fost amendată cu 8.000 de lei, fiind considerată responsabilă pentru deficiențele de supraveghere și neîndeplinirea obligațiilor contractuale, care au permis manifestări necontrolate.

În afara bannerelor indecente, comportamentul turbulent al unei părți a suporterilor s-a remarcat și prin aruncarea petardelor și obiectelor periculoase pe teren, punând astfel în pericol siguranța participanților și perturbând desfășurarea meciului. În urma acestor acte, doi dintre suporteri au primit interdicții de a mai participa la evenimente sportive în România, unul pe o durată de șase luni și celălalt pentru un an.

De asemenea, autoritățile continuă să investigheze incidentul și să identifice persoanele care au fost implicate în comportamentele reprobabile, cu scopul de a stabili eventuale sancțiuni suplimentare. Poliția colaborează cu Jandarmeria pentru identificarea vinovaților și pentru a asigura aplicarea unor măsuri care să prevină astfel de incidente în viitor.

Jandarmeria București a emis și un comunicat prin care reiterează necesitatea unei conduite civilizate și responsabile pe stadion, subliniind că orice formă de violență și acte de indisciplină vor fi ferm sancționate. Aceste măsuri punitive au scopul de a descuraja comportamentele nocive și de a proteja integritatea evenimentelor sportive, pentru ca acestea să se desfășoare într-un cadru sigur și civilizat.

„Referință meci de fotbal FCSB – FC Rapid București

Măsuri dispuse cu ocazia partidei:

Au fost întocmite trei acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 63.125 de lei.

Subliniem faptul că, dintre acestea, două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 55.000 de lei, au fost aplicate organizatorului evenimentului sportiv, altfel:

  • o sancțiune contravențională, în valoare de 50.000 de lei, pentru faptul că nu a dispus măsurile necesare pentru a împiedica introducerea în arena sportivă a unor bannere având conținut obscen, afișate de galeriile celor două echipe;
  • o sancțiune contravențională, în valoare de 5000 de lei, pentru faptul că nu a dispus măsurile necesare pentru a efectua un control riguros la intrarea în arena sportivă, cu scopul de a preveni introducerea de materiale pirotehnice care au fost folosite ulterior de galeriile ambelor echipe.

De asemenea, patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.000 de lei, au fost aplicate societății specializate de pază și protecție, pentru nerespectarea obligațiilor ce îi revin.

    Totodată, au fost aplicate două sancțiuni complementare privind interzicerea accesului la competițiile sportive pe o perioadă de șase luni sau un an.

    În continuare, se fac verificări pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare.

    În final, dorim să mulțumim tuturor celor care au respectat cadrul legal în vigoare”, a transmis Jandarmeria București.

    Dragos Soneriu
    Dragos Soneriu
    Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
    Cele mai citite

    Delegația FMI revine în România la început de noiembrie pentru discuții economice și evaluări financiare

    O delegație a Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, șeful misiunii pentru România, va vizita România între 5 și 8 noiembrie, în...

    Kamala Harris și Donald Trump în ultima săptămână de campanie prezidențială: tensiunea atinge cote istorice

    Vicepreședintele democrat Kamala Harris (60 de ani) și fostul președinte republican Donald Trump (78 de ani) intră în ultima săptămână de campanie înaintea scrutinului...

    Tragedie în Mehedinți: un bărbat decedat și fiul său grav rănit într-un accident teribil

    Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Mehedinți, unde un bărbat de 39 de ani și-a pierdut viața, iar fiul...
    Ultima oră
    Pe aceeași temă