21.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăInternaționalLibanul sesizează ONU după moartea a trei jurnaliști în atacuri israeliene

Libanul sesizează ONU după moartea a trei jurnaliști în atacuri israeliene

Libanul a depus luni o plângere la Consiliul de Securitate al ONU cu privire la „atacurile israeliene” asupra jurnaliștilor, în urma decesului a trei reporteri, uciși vineri într-o lovitură aeriană în sudul țării, informează AFP.

Ministerul de Externe libanez a anunțat pe rețeaua X că a alertat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la „atacurile recente israeliene asupra jurnaliștilor și a obiectivelor mass-media din Hasbaya și Ouzai”.

Ministerul a declarat că „atacurile repetate ale Israelului asupra echipelor mass-media constituie o crimă de război”, cerând ca Israelul să fie „tras la răspundere și pedepsit”. Incidentul fatal a avut loc vineri dimineață, când un complex unde se aflau jurnaliști a fost bombardat în Hasbaya, o zonă care nu fusese până atunci afectată de atacuri israeliene.

Atacul s-a desfășurat în timp ce jurnaliștii dormeau.

Aceștia se mutaseră în complexul respectiv acum o lună pentru a acoperi conflictul dintre Hezbollah și armata israeliană. Printre victime se numără un cameraman și tehnicianul acestuia de la postul proiranian Al Mayadeen, precum și un jurnalist de la canalul Al-Manar.

Conform ministrului libanez al informației, Ziad Makari, în complex se aflau 18 jurnaliști de la șapte instituții mass-media. Premierul Najib Mikati a condamnat atacul, descriindu-l ca fiind „deliberat„, având scopul de a „teroriza mass-media pentru a ascunde crimele și distrugerile”.

Pe 23 octombrie, un birou Al Mayadeen situat lângă Ouzai, în sudul Beirutului, a fost de asemenea vizat de o lovitură israeliană, canalul raportând că biroul fusese evacuat înainte de atac. De la începutul violențelor între Israel și Hezbollah, pe 8 octombrie 2023, mai mulți jurnaliști au fost uciși sau răniți în sudul Libanului.

La 13 octombrie, o altă lovitură israeliană a provocat moartea reporterului Reuters, Issam Abdallah, și rănirea altor șase jurnaliști, printre care și doi de la agenția France Presse.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Erik Ten Hag, demis de la Manchester United! Ruud van Nistelrooy preia conducerea ca antrenor interimar

Erik Ten Hag a fost demis de la Manchester United, decizia venind ca urmare a rezultatelor dezamăgitoare și a poziției joase în clasament a...

Tragedie în Mehedinți: un bărbat decedat și fiul său grav rănit într-un accident teribil

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Mehedinți, unde un bărbat de 39 de ani și-a pierdut viața, iar fiul...

Viktor Orban lansează o consultare națională privind orientarea Ungariei spre Rusia și China, în detrimentul UE

Premierul Viktor Orban a lansat o consultare națională pentru a evalua sprijinul public pentru o eventuală reorientare a Ungariei spre Rusia și China, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă