17.1 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi în trimestrul al doilea.

Informația a fost prezentată de către  a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe pagina de Facebook.

Acesta a transmis că este o premieră ca România să ajungă cel mai important producător din UE: „În premieră, România a devenit deja cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Datele sunt aferente trimestrului al doilea din 2024 și confirmă statutul de lider pe care ni l-am asumat la nivel european, cu o producție de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz. Am «detronat» Olanda, care a înregistrat o producție de 2,2 miliarde de metri cubi. Față de anul trecut, producția de gaz românesc a crescut cu 1%“.

Sebastian Burduja a spus că Romgaz a avut o producție cu 5% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut: „Marele merit este al Romgaz, compania din portofoliul ministerului energiei, care a avut la șase luni o producție de gaz cu 5% mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut. Au pus în producție 7 noi sonde anul acesta, inclusiv 100 Caragele, sondă pusă în producție în doar 75 de zile, record absolut. Iar planurile de investiții continuă. În 2024, Romgaz va aloca 600-800 milioane lei pentru creșterea producției de gaz românesc (la 6 luni, 1,25 miliarde lei, inclusiv investiția în Neptun Deep)“.

Printre cele mai mici prețuri din Europa

Ministrul Sebastian Burduja susține că românii plătesc printre cele mai mici prețuri din Europa la gaze: „În aceeași perioadă, românii au beneficiat de al patrulea cel mai ieftin preț la gaz, conform datelor Eurostat. Iar din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, ne vom dubla efectiv producția de gaz românesc. Vom avea un preț și mai bun la gaz, vom atrage și mai multe investiții în economie, și vom susține întreaga regiune să își reducă dependența față de gazul rusesc“

Ministrul a vorbit și despre contestațiile depuse de organizația Greenpeace cu privire la proiectul Neptun Deep: „Înțeleg ca rezultatele și planurile noastre supără multă lume. Recent, o organizație neguvernamentală a încercat să blocheze proiectul Neptun Deep spunând ca la 160 de km de țărmul Mării Negre, în zona exploatării de gaz, ar exista pe fundul mării vestigii antice…Suntem pregătiți să finalizăm toate aceste investiții strategice, oricât de multe interese am deranja. Investițiile sunt de miliarde de euro și au fost pregătite și avizate ca la carte. Independența energetică a românilor nu este negociabilă“.

Perimetrul Neptun Deep are o suprafață de 7.500 km. pătrați

Poziția României ca lider în UE în privința extracției și distribuirii de gaze naturale va fi consolidată în urma proiectului „Neptun Deep“, derulat de OMV și Romgaz. Acesta este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre şi cel mai mare proiect de dezvoltare din portofoliul grupului ROMGAZ.

„Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare, cu opt sonde de explorare și evaluare forate.

Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012,  când sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, a confirmat prezența gazelor naturale“, se arată într-un comunicat al Romgaz.

Zece sonde și trei sisteme de producție submarine

Platforma „Neptun Deep“ își va produce singură energia electrică necesară funcționării.

„Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor“, se mai precizează în comunicat

OMV Petrom S.A. şi S.N.G.N. Romgaz S.A. vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Se estimează că producția de gaze din Perimetrul Neptun Deep va începe în anul 2026.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

Piața IT din România încetinește: Angajările scad, iar tinerii au de suferit

Industria IT din România pierde din elanul de altădată, înregistrând o scădere a numărului de angajați la cei mai mari zece angajatori din sector Companiile...

Piața muncii va fi marcată în 2025 de scădere în angajări și creșteri salariale moderate, spun experții

Piaţa muncii se află într-un moment de cumpănă. Anul 2024 este unul în care companiile de pe piaţa locală se preocupă mai mult de...

Dezbatere electorală în Moldova: Stoianoglo: Campania mea a fost modestă și onestă. Sandu: Cetățenii vor un vot protejat!

Dezbaterea s-a desfășurat fără un moderator, iar cei doi contracandidați și-au adresat reciproc întrebări Alexandr Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale la alegerile prezidențiale, Maia Sandu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă