21.1 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSocialGuvernul propune un cod unic pentru urmărirea documentelor reținute de polițiști

Guvernul propune un cod unic pentru urmărirea documentelor reținute de polițiști

Guvernul României a anunțat că susține introducerea unui cod unic pentru persoanele căror permise de conducere sau certificate de înmatriculare au fost reținute de poliția rutieră.

Acest cod va permite titularilor să urmărească statusul documentelor reținute. Măsura face parte dintr-un proiect legislativ adoptat recent de Senat și care urmează să fie votat în Camera Deputaților.

Executivul a comunicat Parlamentului că nu are observații sau propuneri de modificare referitoare la această măsură. Inițiatorii proiectului subliniază că Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației (DGCTI) administrează un HUB care oferă servicii electronice pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În comisii, senatorii au extins aplicarea acestor prevederi și la situațiile de retragere a documentelor.

Scopul principal al HUB-ului este de a simplifica accesul cetățenilor la serviciile MAI, facilitând interacțiunea online cu prestatorii de servicii publice.

În prezent, dacă unui șofer i se reține permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare, acesta trebuie să se deplaseze la mai multe instituții pentru a verifica unde se află documentul. De exemplu, dacă documentul a fost reținut într-un alt județ, titularul nu știe unde să se prezinte pentru a-l recupera, explică autorii inițiativei.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, crearea unui mecanism prin care, la reținerea documentelor, titularii vor primi un cod unic. Acest cod le va permite autentificarea în HUB-ul gestionat de MAI, oferindu-le informații precise despre traseul documentului reținut, similar sistemelor folosite de companiile de curierat.

Proiectul impune Ministerului Afacerilor Interne obligația de a emite, în termen de 180 de zile de la promulgarea legii, un ordin pentru stabilirea procedurilor aferente.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ambasador Ucraina: Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Antonio Guterres contrazice linia ONU privind sprijinirea Curții Penale Internaționale

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serhii Kislitsia, a declarat că vizita secretarului general al Organizației, Antonio Guterres, în Rusia și întâlnirea cu președintele Vladimir Putin,...

Real Madrid a fost învinsă în El Clasico de Barcelona cu 4-0

Barcelona s-a impus fără drept de apel în fața lui Real Madrid, chiar pe Bernabeu, scor 4-0, în primul El Clasico din acest sezon....

Bulgaria revine la urne: Al 7-lea scrutin în 3 ani și jumătate

Bulgarilor li se cere din nou votul, în încercarea de a rezolva criza guvernamentală Duminică, alegătorii din Bulgaria se prezintă la urne pentru un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă