15.7 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPiața porumbului european, în criză: Recolta scăzută nu face față exporturilor americane...

Piața porumbului european, în criză: Recolta scăzută nu face față exporturilor americane masive

Piața porumbului european trece printr-o perioadă dificilă, afectată de o recoltă slabă atât calitativ, cât și cantitativ. La aceasta se adaugă presiunea prețurilor mici, cauzate de producția abundentă din Statele Unite, care au început să exporte masiv porumb în Uniunea Europeană.

Prețul porumbului a început să scadă și nu mai are nicio susținere, spun experții.

Nu mai are susținere prea mare nici în Europa, chiar dacă Franța băltește, nimeni nu poate să intre în câmp, câmpurile sunt sub apă, iar fermierii francezi nu pot recolta porumbul. Sunt la un nivel de recoltare de maxim 4%, față de o medie a ultimilor ani de 30-35%,” a declarat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi 24.

În paralel, Statele Unite își măresc prezența pe piața europeană, exporturile de porumb american depășind 1 milion de tone în UE, aproape concurând cele 2,7 milioane de tone exportate de Ucraina.

„Americanii încep să se apropie pas cu pas, datorită faptului că au multă marfă și anumite exceptări la câteva gene modificate, adică pot aduce în UE porumb modificat genetic”, a adăugat Cezar Gheorghe.

Situația este complicată și pentru exporturile românești de porumb, confruntate cu probleme legate de aflatoxină.

Mai multe transporturi plecate din Portul Constanța au fost refuzate în țările de destinație din cauza nivelului ridicat de aflatoxină, care depășește limitele admise pentru consumul uman și animal.

„Astfel, prețul porumbului stagnează în Portul Constanța, are tracțiune din grâu, și vedem un nivel de 195-197 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Însă acest preț mai are un condiment, și anume aflatoxina,” a menționat Gheorghe, adăugând că navele refuzate s-au întors în România din cauza acestor probleme de calitate.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Israelul a atacat Iranul. Netanyahu a urmărit din buncăr operațiunile

Cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite...

Piața muncii încetinește, dar cererea pentru specialiști în 3 domenii cheie rămâne ridicată

Piața muncii a înregistrat o răcire semnificativă în prima jumătate a anului 2024, cu angajatorii fiind tot mai prudenți în privința recrutărilor. Potrivit datelor...

Companiile de apărare intensifică dezvoltarea armelor cu laser pentru a contracara dronele și alte amenințări

În fața noilor amenințări cu arme ieftine, precum dronele, companiile de apărare accelerează dezvoltarea armelor cu laser cu costuri reduse de operare. Gigantii industriei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă