15.1 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăȘtiințăGaură neagră unică pune îndoială teoria privind modul în care se formează...

Gaură neagră unică pune îndoială teoria privind modul în care se formează acestea

Pentru prima dată, fizicienii au observat o gaură neagră unică în spațiu care pune la îndoială teoria despre modul în care se formează găurile negre, notează interestingengineering. com.

O nouă gaură neagră schimbă percepția cercetătorilor

Multe găuri negre au fost detectate și apar adesea ca parte a unui sistem binar. Aceste sisteme binare sunt formate dintr-o gaură neagră și un obiect secundar — cum ar fi o stea, o stea neutronică mult mai densă sau o altă gaură neagră — care se învârt în jurul unei alteia, atrase de gravitația găurii negre, formând astfel o pereche orbitală strânsă.

Acum, printr-o descoperire surprinzătoare avem noi cunoștințe despre găurile negre, obiectele pe care le pot găzdui și modul în care se formează acestea.

Într-un studiu publicat în revista Nature, fizicienii de la MIT și Caltech raportează că au observat pentru prima dată o „gaură neagră triplă.”

Noul sistem conține o gaură neagră centrală care consumă o stea mică care intră în spirală foarte aproape de gaura neagră la fiecare 6,5 zile – o configurație similară cu majoritatea sistemelor binare.

Surprinzător, o a doua stea pare să se învârtă în jurul găurii negre la o distanță mult mai mare. Fizicienii estimează că acest companion îndepărtat orbitează în jurul găurii negre la fiecare 70.000 de ani.

Aparenta stăpânire gravitațională a găurii negre asupra unui obiect atât de îndepărtat ridică semne de întrebare cu privire la originile sale.

Se crede că găurile negre se formează când o stea suferă un colaps rapid, iar miezul ei se comprimă, generând o temperatură și o presiune extrem de mari. Aceasta duce la o explozie gigantică numită supernovă, care aruncă straturile exterioare ale stelei în spațiu.

Cu toate acestea, descoperirea echipei sugerează că, dacă gaura neagră nou observată ar fi rezultat dintr-o supernovă tipică, energia pe care ar fi eliberat-o înainte de a se prăbuși ar fi îndepărtat orice obiecte slab legate aflate la periferia sa. Așadar, a doua stea exterioară nu ar trebui să fie încă prin preajmă.

În schimb, echipa suspectează că gaura neagră s-a format printr-un proces mai blând de „colaps direct”, în care o stea se prăbușește pur și simplu peste ea însăși, formând o gaură neagră fără o ultimă străfulgerare dramatică.

Deoarece noul sistem triplu include o stea foarte îndepărtată, aceasta sugerează că gaura neagră a sistemului a luat naștere printr-o prăbușire directă, mai blândă.

În timp ce astronomii au observat supernove mai violente timp de secole, echipa afirmă că noul sistem triplu ar putea fi prima dovadă a unei găuri negre formate prin acest proces mai blând.

Descoperirea triplei găuri negre a venit aproape întâmplător.

Fizicienii au găsit-o în timp ce căutau prin Aladin Lite, un depozit de observații astronomice .

Echipa a căutat în galaxia Calea Lactee semne de noi găuri negre.

Din curiozitate, ei au analizat o imagine a V404 Cygni – o gaură neagră aflată la aproximativ 8.000 de ani lumină de Pământ, care a fost unul dintre primele obiecte pentru care s-a confirmat că este o gaură neagră, în 1992.

De atunci, V404 Cygni a devenit una dintre cele mai bine studiate găuri negre, documentată în peste 1.300 de lucrări științifice.

Cu toate acestea, aceste studii ar fi trebuit să raporteze ceea ce a observat echipa.

Când echipa a examinat imaginile optice ale V404 Cygni, a văzut ceea ce părea a fi două pete de lumină, surprinzător de apropiate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rezultate Liga Campionilor: FC Barcelona-Bayern Munchen 4-1/Manchester City- Sparta Praga 5-0

FC Barcelona a învins-o pe Bayern Munchen cu 4-1, miercuri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a Ligii Campionilor la...

Fiica omului de afaceri arădean ucis în urmă cu peste trei ani într-un atentat cu bombă și alți doi complici au fost reținuți

Laura Crișan, fiica omului de afaceri arădean Ioan Crişan, care a fost ucis cu peste trei ani în urmă după ce maşina în care...

Secretul confortului termic: Cum să aerisești corect caloriferul

Aerisirea caloriferului te ajută șă economisești bani la facturi și să ai mai multă căldură în casă Pentru o funcționare eficientă a centralei termice și...
Ultima oră
Pe aceeași temă