17.8 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSocialEvenimentBogdan Simionescu, fostul vicepreşedinte al Academiei Române, a murit

Bogdan Simionescu, fostul vicepreşedinte al Academiei Române, a murit

Fostul vicepreședinte al Academiei Române, Bogdan Simionescu, a murit joi, la vârsta de 76 de ani, conform anunțului făcut de instituție.

Bogdan Simionescu a murit

O personalitate de prim rang a chimiei românești și internaționale, Bogdan Simionescu a fost mentorul multor generații de chimiști și a deținut funcția de vicepreședinte al Academiei Române între 2014 și 2022.

Născut pe 16 martie 1948, Bogdan Simionescu era fiul marelui chimist român Cristofor Simionescu, de care a fost profund atașat atât spiritual, cât și profesional. A urmat cu excelență misiunea tatălui său în domeniul chimiei.

A absolvit Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Institutului Politehnic Iași în 1971 și, încă din acel an, a rămas la catedră, implicându-se activ în formarea noilor generații de chimiști. În 1975, și-a obținut doctoratul la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, aducând contribuții remarcabile în domeniul său de activitate.

Potrivit sursei citate, Bogdan C. Simionescu a avut o „vocație pedagogică” deosebită, fiind un profesor extrem de apreciat și iubit de studenții săi, cărora le-a predat știința polimerilor timp de mai multe decenii la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Simionescu a fost șeful Catedrei de Macromolecule la aceeași universitate între 1996 și 2003 și a activat ca profesor asociat la Universitatea „Politehnica” din București între 1994 și 2006.

În calitate de conducător de doctorat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, Bogdan Simionescu a îndrumat peste 45 de doctori în chimie, contribuind semnificativ la formarea unor specialiști de top în acest domeniu.

Aceasta evidențiază impactul său profund asupra învățământului superior și cercetării științifice din România, în special în știința polimerilor și macromoleculelor.

„Profund ataşat Academiei Române, a fost vicepreşedinte al instituţiei două mandate (2014-2022), preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române (2012-2014), preşedinte al Şcolii Doctorale a Academiei Române (2014-2022). Odată cu plecarea dintre noi a acad. Bogdan C. Simionescu, membrii Academiei Române regretă pierderea unui coleg, a unui specialist şi a unui mentor”, se mai arată în comunicatul Academiei Române.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România face progrese împotriva corupției, arată o analiză OCED

Ca unul dintre cele mai noi state semnatare ale Convenției privind combaterea mitei în tranzacțiile internaționale (Convenția OECD împotriva corupției), România a început deja...

Îmbătrânirea populației, povara bugetelor

Declinul demografic, o amenințare majoră pentru stabilitatea financiară a României și a economiilor globale Îmbătrânirea populației reprezintă deja un factor de presiune semnificativă asupra finanțelor...

Apple reduce producția pentru noua serie de iPhone 16 cu 10 milioane de unități

Apple a redus comenzile de producție pentru noua serie de iPhone 16 cu aproximativ 10 milioane de unități, conform analistului chinez Ming-Chi Kuo. Această decizie...
Ultima oră
Pe aceeași temă