16.8 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriEvoluția creditelor în România: De ce plătesc clujenii mai mult și constănțenii...

Evoluția creditelor în România: De ce plătesc clujenii mai mult și constănțenii mai puțin

În primele opt luni ale anului 2024, băncile din România au acordat credite populației și companiilor în valoare totală de 114 miliarde de lei

Din totalul creditelor noi acordate, mai mult de jumătate (56%) au fost accesate de populație, ceea ce arată un apetit crescut al consumatorilor români pentru împrumuturi, fie pentru consum, fie pentru achiziționarea de locuințe.

Clujenii sunt în fruntea celor care accesează credite ipotecare mari, dar suportă și cele mai ridicate prețuri pentru achizițiile imobiliare. În contrast, constănțenii împrumută sume mai mici și beneficiază de unele dintre cele mai accesibile prețuri pe piața locuințelor.

O analiză realizată de Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite al grupului Imobiliare.ro, evidențiază comportamentul de finanțare al românilor din județele cu cele mai dinamice piețe rezidențiale. Studiul arată că românii caută din timp consultanță specializată, pentru a se asigura că, în momentul în care identifică locuința dorită, pot finaliza rapid achiziția. Acest lucru este esențial, în contextul creșterii constante a prețurilor și a reducerii numărului de proprietăți disponibile.

„Observăm tot mai mulți români care se informează înainte de a începe căutările, consultând un broker de credite pentru a-și înțelege capacitatea de finanțare. Astfel, cumpărătorii devin mai pregătiți și mai puțin vulnerabili la eventuale surprize. Și vânzătorii apreciază acest tip de client, știind că au de-a face cu o persoană care poate finaliza tranzacția”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Pentru clujeni, creditul mediu accesat în primele nouă luni ale anului 2024 a fost de aproximativ 89.390 de euro, la care se adaugă avansul de circa 20%. Aceștia plătesc lunar o rată medie de 525 de euro. Aproximativ 40% dintre cei care au apelat la serviciile de consultanță gratuite au făcut acest lucru, înainte de a începe căutarea locuinței.

Prețul mediu pentru apartamentele din Cluj-Napoca a ajuns la 2.896 euro/mp în luna septembrie, înregistrând o creștere de 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În ciuda creșterii creditării, intermedierea financiară din România, măsurată ca raportul dintre creditele acordate și Produsul Intern Brut (PIB), rămâne la un nivel scăzut, de doar 24%, mult sub media europeană de aproximativ 90%.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Datoria publică a României a crescut cu 16 miliarde de lei în iulie, ajungând la 52% din PIB

Datoria publică a României a crescut cu 16 miliarde de lei în luna iulie, atingând valoarea de 876,3 miliarde lei, conform datelor analizate de...

VIDEO Peste 230 de percheziții în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii efectuează, joi, peste 200 de percheziţii în cadrul Operaţiunii „Jupiter'', sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a...

Nicușor Dan, detalii despre referendum: Este necesară o prezenţă la urne de 30%

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă