16.8 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiStudiu Google: Implementarea AI în administrația publică din România ar putea aduce...

Studiu Google: Implementarea AI în administrația publică din România ar putea aduce o valoare adăugată de 660 milioane de euro în 10 ani

Inteligența artificială generativă are potențialul de a îmbunătăți semnificativ eficiența sectorului public din România și de a spori calitatea serviciilor oferite cetățenilor, conform unui studiu realizat de Implement Consulting Group la inițiativa Google, intitulat „Oportunitatea adoptării inteligenței artificiale în administrația publică din România”.

Raportul evidențiază că implementarea inteligenței artificiale generative ar putea aduce beneficii substanțiale în întreaga administrație publică, estimând valoarea acestor avantaje la 660 milioane de euro, ceea ce ar corespunde unei creșteri a valorii adăugate brute pe o perioadă de 10 ani.

Aceste beneficii ar putea rezulta din creșterea productivității muncii în sectorul public, îmbunătățind atât calitatea, cât și rapiditatea serviciilor publice, precum și realocarea resurselor către operațiuni cu valoare adăugată mai mare.

Adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii în administrația publică ar însemna utilizarea instrumentelor AI în aproximativ o treime dintre sarcinile existente.

Peste două treimi dintre posturile din sectorul public ar putea beneficia de pe urma adoptării tehnologiilor AI.

În prezent, aproape un sfert dintre instituțiile publice din România au investit în soluții de inteligență artificială.

Raportul mai subliniază că 69% dintre locurile de muncă din administrația publică au potențialul de a utiliza inteligența artificială generativă în activitățile zilnice. De asemenea, 8% dintre posturi ar putea beneficia de automatizarea prin AI a mai mult de jumătate dintre sarcinile actuale, eliberând timp pentru activități cu un impact mai mare. Totuși, 24% din locurile de muncă, în special cele ce implică interacțiuni directe cu cetățenii sau sarcini fizice, vor rămâne neschimbate din cauza limitărilor în utilizarea AI.

Deși unii angajați din administrația publică utilizează deja inteligența artificială generativă, aceasta rămâne mai mult o opțiune personală, deoarece adopția la nivel instituțional este încă la un stadiu incipient.

Un sondaj recent a arătat că 54% dintre angajații din sectorul public folosesc instrumente AI, în timp ce doar 23% dintre instituții au făcut investiții în soluții de acest tip. Printre principalele obstacole în adoptarea inteligenței artificiale se numără lipsa competențelor necesare pentru utilizarea eficientă a acestor instrumente, costurile asociate și îngrijorările legate de securitate.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

National Geographic include Brașovul în topul celor mai bune 25 de destinații de vizitat în 2025

Traseul de drumeţie Via Transilvanica este menţionat, alături de Braşov, în top 25 cele mai bune locuri de vizitat din întreaga lume Prestigioasa publicație National...

Israelul a lovit de zece ori în suburbiile sudice din Beirut miercuri seara

Agenţia de presă libaneză Ani a anunţat miercuri seara zece lovituri israeliene în suburbiile de sud ale Beirutului, bastion al mişcării islamiste Hezbollah, după...

Scăderea dobânzilor impulsionează creditarea, cu o creștere anuală de 8,4% în septembrie

Reducerea dobânzilor, inițiată de BNR în luna iulie și continuată în august, își face simțite efectele în creșterea creditării bancare, atât pentru persoane fizice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă