12.1 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăContribuțiile la fondurile de pensii private Pilon II au atins un record...

Contribuțiile la fondurile de pensii private Pilon II au atins un record în septembrie

Fondurile de pensii private Pilon II, care dețin poziția de cei mai mari investitori în acțiuni pe Bursa de Valori București (BVB), au atins un nou record în ceea ce privește contribuțiile primite. În luna septembrie 2024, 4,1 milioane de salariați români au virat în total 1,58 miliarde de lei către aceste fonduri, conform datelor agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Aceasta reprezintă o creștere semnificativă, de aproape 50%, comparativ cu septembrie 2023, când contribuțiile la Pilonul II au fost de aproximativ 1 miliard de lei.

Această creștere notabilă a viramentelor se datorează în mare parte majorării procentului obligatoriu de contribuție, care a crescut de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar.

Majorările salariale au contribuit la sporirea sumelor direcționate către Pilonul II.

Conform reglementărilor în vigoare, fondurile de pensii private Pilon II au obligația de a aloca între 25% și 30% din portofoliul lor pentru investiții în acțiuni. Acest aspect le consolidează poziția de lideri în rândul investitorilor pe piața de capital din România.

Creșterea constantă a contribuțiilor reflectă o tendință pozitivă în ceea ce privește economisirea pe termen lung, oferind în același timp un impuls important pentru stabilitatea și dezvoltarea pieței financiare locale.

Această evoluție este un semnal pozitiv nu doar pentru piața de capital, dar și pentru viitorii pensionari ai României, care beneficiază de o gestionare mai eficientă a economiilor lor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Secretul confortului termic: Cum să aerisești corect caloriferul

Aerisirea caloriferului te ajută șă economisești bani la facturi și să ai mai multă căldură în casă Pentru o funcționare eficientă a centralei termice și...

Proiectul de plafonare a adaosurilor comerciale pentru produsele agricole și alimentare avansează rapid

Proiectul de ordonanță de urgență care prevede plafonarea adaosurilor comerciale pentru toate produsele agricole și alimentare înaintează decisiv, fiind deja formulat în detaliu, potrivit...

Fiica omului de afaceri arădean ucis în urmă cu peste trei ani într-un atentat cu bombă și alți doi complici au fost reținuți

Laura Crișan, fiica omului de afaceri arădean Ioan Crişan, care a fost ucis cu peste trei ani în urmă după ce maşina în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă