12.1 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDatoria publică a României a crescut cu 16 miliarde de lei în...

Datoria publică a României a crescut cu 16 miliarde de lei în iulie, ajungând la 52% din PIB

Datoria publică a României a crescut cu 16 miliarde de lei în luna iulie, atingând valoarea de 876,3 miliarde lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Ca procent din PIB, datoria a urcat la 52%, comparativ cu 51,1% în luna iunie.

La finalul anului 2023, datoria era de 783,5 miliarde lei, echivalentul a 48,8% din PIB.

Potrivit unui plan fiscal pe șapte ani obținut pe surse de Profit.ro, datoria statului este estimată să ajungă la 923,2 miliarde lei la sfârșitul anului 2024.

La cât ar putea ajunge datoria externă a României

Până în 2031, când se finalizează planul fiscal în raport cu Comisia Europeană, datoria României ar putea ajunge la 1.749,1 miliarde lei, reprezentând 61,45% din PIB, conform metodologiei UE.

Guvernul își bazează strategia pe investiții pentru a menține datoria la un nivel sustenabil, prevăzând cheltuieli publice pentru investiții de 6,9% din PIB în 2024.

România va beneficia, de asemenea, de fonduri europene de 31,35 miliarde euro în cadrul politicii de Coeziune 2021-2027 și de 27 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR), care vor susține reformele și investițiile în infrastructură, educație, sănătate și energie, stimulând creșterea economică pe termen lung.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Basarabeni în România, „fantome” pe hârtie

În județul Iași, aproximativ 70.000 de persoane din Republica Moldova au obținut pașapoarte românești, cu domicilii fictive Republica Moldova se confruntă cu dezbateri intense cu...

Ciucă nu mai are deloc încredere în PSD și nu va mai intra la guvernare cu acesta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la preşedinţie, a declarat, miercuri, că "nu mai există niciun fel de încredere în Partidul Social Democrat", menţionând că...

Scăderea dobânzilor impulsionează creditarea, cu o creștere anuală de 8,4% în septembrie

Reducerea dobânzilor, inițiată de BNR în luna iulie și continuată în august, își face simțite efectele în creșterea creditării bancare, atât pentru persoane fizice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă