16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăBucureștenii, pe cale de a atinge standardele europene: Venituri medii anuale de...

Bucureștenii, pe cale de a atinge standardele europene: Venituri medii anuale de peste 18.500 de euro, conform unui studiu

Pentru prima dată, locuitorii Bucureștiului au ajuns la venituri medii anuale disponibile de peste 18.500 de euro, un nivel comparabil cu media din Uniunea Europeană, conform unui studiu recent realizat de NIQ GfK.

Această premieră evidențiază o evoluție semnificativă în puterea de cumpărare a bucureștenilor, care, în medie, dispun anual de 22.000 de euro în sectorul 1 al Capitalei. Studiul a fost prezentat în cadrul evenimentului Retail Arena.

Venitul mediu pe cap de locuitor în București a atins 18.580 de euro pe an, apropiindu-se de media europeană de 18.768 de euro. Această realizare marchează o comparație directă și favorabilă între români și cetățenii europeni în ceea ce privește puterea de cumpărare.

Pe de altă parte, la nivel național, venitul mediu anual disponibil în România este semnificativ mai mic, atingând doar 9.000 de euro. Aceasta sumă este destinată cheltuielilor zilnice, cum ar fi ratele, chiria și cumpărăturile.

Cele mai mari venituri medii, în afară de București, se regăsesc în orașele Timișoara, Cluj și Sibiu.

Cel mai mare venit disponibil pe cap de locuitor este, fără îndoială, în sectorul 1 al Bucureștiului, unde locuitorii beneficiază de 22.000 de euro, ceea ce reprezintă un salt semnificativ față de veniturile anterioare, care se situau între 14.000 și 15.000 de euro.

Comparativ, în orașe precum Londra și Zurich, veniturile medii disponibile sunt mult mai mari, ajungând la 70.484 de euro, respectiv 73.660 de euro.

Încrederea consumatorilor în economie rămâne scăzută

Pe lângă aceste cifre optimiste, studiul KfK subliniază o problemă persistentă: încrederea consumatorilor în economia generală și în situația financiară a gospodăriilor este scăzută.

Sentimentul european în acest sens nu a suferit modificări semnificative în perioada post-pandemică, ceea ce ridică semne de întrebare asupra sustenabilității acestei creșteri economice în rândul populației.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...

Piața de spa și wellness din România, în creștere accelerată după pandemie

Industria spa și wellness a înregistrat o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, cu o rată de creștere anuală de 12% în perioada 2018-2022, conform...

Fete de 14 și 15 ani, agresate sexual de un bărbat de 68 de ani

Două minore de 14 și 15 ani au fost agresate sexual de către un bărbat de 68 de ani. Incidentul a avut loc în...
Ultima oră
Pe aceeași temă