7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăTurismul intern domină majoritatea regiunilor din România, cu excepția București-Ilfov

Turismul intern domină majoritatea regiunilor din România, cu excepția București-Ilfov

În 2023, majoritatea regiunilor din România s-au bazat pe turismul intern, având o pondere a turiștilor străini sub 20% din totalul înnoptărilor în unitățile de cazare, singura excepție fiind regiunea București-Ilfov.

Conform datelor disponibile, România a înregistrat în 2023 un total de aproximativ 29,2 milioane de nopți de cazare rezervate, însă ponderea turiștilor străini a rămas scăzută în afara capitalei. Această situație contrastează cu alte destinații populare din Europa, unde turiștii internaționali au o prezență mult mai consistentă.

La nivelul Uniunii Europene, cele mai vizitate regiuni de către turiștii interni au fost în Franța: Ile-de-France (39,7 milioane de nopți), Rhône-Alpes (38,7 milioane) și Provence-Alpes-Côte d’Azur (37,8 milioane).

De asemenea, alte regiuni precum Languedoc-Roussillon, Aquitaine și Bretagne au avut o activitate turistică internă intensă, fiind printre cele 16 regiuni din UE care au înregistrat peste 20 de milioane de nopți de cazare ale turiștilor locali.

Pe de altă parte, importanța turismului străin a fost remarcabilă în regiuni de vacanță renumite.

Insulele grecești Kriti și Ionia Nisia, Malta și Cipru conduc topul turismului internațional, unde peste 90% din înnoptările totale au fost realizate de vizitatori internaționali. Alte regiuni cu un turism străin predominant au fost Jadranska Hrvatska (Croația) și Tirol (Austria), toate aceste destinații având o importanță semnificativă în sectorul turistic european.

România, deși cu o industrie turistică în creștere, rămâne dependentă de turiștii interni, cu excepția notabilă a regiunii București-Ilfov, care se bucură de o afluență mai mare de turiști străini datorită statutului capitalei de centru economic și cultural.

De asemenea, majoritatea regiunilor din România încă nu reușesc să atragă la fel de mulți vizitatori internaționali comparativ cu alte țări europene.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...

Nicolae Ciucă îi cere Elenei Lasconi să se retragă din cursa prezidențială și să susțină un proiect veritabil de dreapta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţie, a făcut marţi un apel către contracandidata sa, Elena Lasconi (USR), să se retragă din cursa prezidenţială...
Ultima oră
Pe aceeași temă