Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise de către Ministerul Culturii pentru realizarea proiectului de extragere a gazelor din Marea Neagră „Neptun Deep“.
Sebastian Burduja consideră că organizația de mediu reprezintă alte interese în România: „Quod erat demonstrandum. Aflu, din păcate fără surprindere, că tentativele de blocaj cu orice preț ale proiectelor energetice strategice pentru România continuă. Ieri era mediul, astăzi este moștenirea culturală de pe fundul Mării Negre. Ce va fi oare mâine?
Nu mă intimidează nici jignirile, nici amenințările, nici solicitările de demisie ale câtorva asociații care, de ani de zile, sabotează investițiile strategice în sectorul energetic românesc. Deschid procese pe bandă rulantă, plătesc regește avocați, sunt bine finanțate (oare din ce surse și care e ponderea surselor externe vs. donații de la cetățenii care chiar cred într-o cauză?!). Nu voi renunța niciodată să lupt pentru valorile în care cred și am o singură datorie: să reprezint interesele românilor. Și asta voi face până la capăt“.
Sebastian Burduja a spus că utilizarea gazelor din Marea Neagră înseamnă securitate energetică: „Pentru cine vrea să înțeleagă, utilizarea gazelor din Marea Neagră de către România înseamnă securitate și independență energetică pentru țara noastră, pentru o parte importantă din această regiune și pentru acea Europă care crede în valorile democratice.
Deci, nu pot să nu mă întreb: cine NU vrea o Românie și o Europă independente energetic? Cine NU vrea ca țara noastră să își folosească resursele și să nu mai fie la cheremul niciunui alt stat, cu atât mai puțin al unuia care a folosit energia ca armă de șantaj timp de decenii? Cui servește blocarea oricărei inițiative care ar putea, cu adevărat, să rupă ghearele dependenței europene față de gazul rusesc?“.
Sebastian Burduja mai spune că un alt proiect energetic important a fost blocat de o altă organizație de mediu: „Răspunsurile sunt evidente. Și asta nu e tot. Proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, de 1000MW, o investiție de peste 800 de milioane de euro, care urmează a fi realizată în județul Arad, a fost blocat de o asociație non-guvernamentală pentru că afecta păsările din zonă“