5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăInternaționalScor preliminar strâns la referendumul din Republica Moldova: DA 50,08% și NU...

Scor preliminar strâns la referendumul din Republica Moldova: DA 50,08% și NU 49,92%

La referendum alegătorii au avut de răspuns la întrebarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Până în această dimineață, la ora 9, au fost prelucrate 98,42% dintre procesele verbale, la referendumul republican constituțional. Un procent de 50,08% dintre moldoveni au spus Da, iar împotriva aderării la UE au spus Nu 49,92%, transmite IPN.

Legea se va considera adoptată, dacă pentru aceasta vor vota majoritatea cetățenilor care participă la referendum.

Datele Comisiei Electorale Centrale arată că la scrutin au participat 1 546 757 de alegători, ceea ce reprezintă 51,4% dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Dintre aceștia, 1 478 958 milioane de alegători au semnat în listele electorale pentru recepționarea buletinelor de vot la referendum, ceea ce reprezintă 49,81%. Comparativ, la alegerile prezidențiale din 2020, prezența la vot a fost, în primul tur, de 48,54%.

Președintele CEC, Angelica Caraman, a menționat în cadrul unui briefing că, după recepționarea proceselor-verbale de la Consiliile electorale de circumscripție, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului care, la rândul său, în termen de 10 zile, va confirma sau infirma, printr-o hotărâre, rezultatele referendumului.

Ultimii care votează la alegerile din 20 octombrie sunt moldovenii din Canada. În două secții de votare, din Calgary și Vancouver, votul s-a încheiat în această dimineață, la ora 07.00, ora Chișinăului.





Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Un tânăr elvețian venit în vizită în România a făcut prăpăd pe un drum din județul Brașov

Un elvețian de 19 ani, drogat și fără permis, aflat în vizită în România, a provocat două accidente cu o mașină furată, în timp...

Un tânăr elvețian venit în vizită în România a făcut prăpăd pe un drum din județul Brașov

Un elvețian de 19 ani, drogat și fără permis, aflat în vizită în România, a provocat două accidente cu o mașină furată, în timp...

Maia Sandu – 41,76% și Alexandr Stoianoglo – 26,38%, după prelucrarea a 97,43% de procese verbale

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur După prelucrarea a 97,43% din procesele verbale, Maia Sandu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă