8.9 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 20 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalSUA deschide anchetฤƒ privind deconspirarea unor planuri secrete ale Israelului รฎmpotriva Iranului

SUA deschide anchetฤƒ privind deconspirarea unor planuri secrete ale Israelului รฎmpotriva Iranului

Scurgerea este โ€žprofund รฎngrijorฤƒtoareโ€, a declarat un oficial american pentru CNN

Documentele, datate 15 ศ™i 16 octombrie, au รฎnceput sฤƒ circule online vineri, dupฤƒ ce au fost postate pe Telegram de un cont numit โ€žMiddle East Spectatorโ€. Ele sunt marcate ca fiind Top Secret ศ™i au marcaje care indicฤƒ cฤƒ sunt menite sฤƒ fie vฤƒzute numai de SUA ศ™i de aliaศ›ii sฤƒi โ€žCinci Ochiโ€ – Australia, Canada, Noua Zeelandฤƒ ศ™i Regatul Unit, scrie CNN.

Documentele descriu pregฤƒtirile pe care Israelul pare sฤƒ le facฤƒ pentru o loviturฤƒ รฎmpotriva Iranului. Unul dintre acestea spune cฤƒ a fost รฎntocmit de Agenศ›ia Naศ›ionalฤƒ de Informaศ›ii Geospatiale ศ™i cฤƒ aratฤƒ planuri รฎn care Israelul mutฤƒ muniศ›ii รฎn jur.

Un alt document spune cฤƒ provine de la Agenศ›ia Naศ›ionalฤƒ de Securitate ศ™i prezintฤƒ exerciศ›iile forศ›elor aeriene israeliene care implicฤƒ rachete aer-sol, despre care se crede cฤƒ sunt de asemenea pregฤƒtite pentru un atac asupra Iranului. CNN nu citeazฤƒ direct sau nu aratฤƒ documentele.

Un oficial american a declarat cฤƒ ancheta examineazฤƒ cine a avut acces la presupusul document al Pentagonului. Orice astfel de scurgere, ar declanศ™a automat o investigaศ›ie a FBI, alฤƒturi de Pentagon ศ™i agenศ›iile de informaศ›ii americane. FBI a refuzat sฤƒ comenteze.

Scurgerea de informaศ›ii vine รฎntr-un moment extrem de sensibil al relaศ›iilor dintre SUA ศ™i Israel ศ™i este menitฤƒ sฤƒ-i รฎnfurie pe israelieni. Unul dintre documente sugereazฤƒ, de asemenea, ceva ce Israelul a refuzat รฎntotdeauna sฤƒ confirme public: ศ›ara are arme nucleare. Documentul spune cฤƒ SUA nu au nici un indiciu cฤƒ Israelul intenศ›ioneazฤƒ sฤƒ foloseascฤƒ o armฤƒ nuclearฤƒ รฎmpotriva Iranului.

โ€žDacฤƒ este adevฤƒrat cฤƒ planurile tactice israeliene de a rฤƒspunde la atacul Iranului de la 1 octombrie au fost scurse, este o รฎncฤƒlcare gravฤƒโ€, a declarat Mick Mulroy, fost secretar adjunct al apฤƒrฤƒrii pentru Orientul Mijlociu ศ™i ofiศ›er CIA pensionat.

Mulroy a adฤƒugat cฤƒ โ€žviitoarea coordonare dintre SUA ศ™i Israel ar putea fi, de asemenea, contestatฤƒ. รŽncrederea este o componentฤƒ cheie a relaศ›iei ศ™i, รฎn funcศ›ie de modul รฎn care s-a scurs, รฎncrederea ar putea fi erodata.โ€

Un alt oficial american a spus cฤƒ โ€žaceste douฤƒ documente sunt proaste, dar nu oribile. รŽngrijorarea este dacฤƒ sunt mai multe.โ€

Nu este clar cum au devenit publice documentele ศ™i nici dacฤƒ au fost piratate sau scurse รฎn mod deliberat. SUA sunt deja รฎn alertฤƒ maximฤƒ, cu privire la campaniile de hacking iraniene. Agenศ›iile de informaศ›ii americane au declarat รฎn august cฤƒ Iranul a spart documente aparศ›inรขnd campaniei lui Donald Trump.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistฤƒ experimentatฤƒ รฎn jurnalism ศ™i comunicare, cu o carierฤƒ diversificatฤƒ รฎn mass-media ศ™i educaศ›ie. A fost editor ศ™i prezentator de ศ™tiri la Realitatea Plus din Bucureศ™ti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 pรขnฤƒ รฎn iulie 2024. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Dana s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, a lucrat la Prima tv, Naศ›ional Tv, Profit.ro ศ™i Money Channel รฎn aceleaศ™i funcศ›ii. Dana a fost coordonator de marketing ศ™i comunicare la TCE 3 Brazi Group ศ™i expert รฎn comunicare la Agenศ›ia pentru Dezvoltare Regionalฤƒ โ€“ Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artฤƒ ศ™i Culturฤƒ Neamศ› ศ™i copywriter la Opera Comicฤƒ pentru Copii din Bucureศ™ti. Pe lรขngฤƒ activitatea รฎn jurnalism, Dana a fost ศ™i este profesor de limba francezฤƒ ศ™i de limba ศ™i literatura romรขnฤƒ la diverse instituศ›ii de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt. Dana deศ›ine un master รฎn Comunicare de la Universitatea din Bucureศ™ti ศ™i este traducฤƒtor ศ™i interpret certificat pentru limba francezฤƒ.
Cele mai citite

Aterizare de urgenศ›ฤƒ pe Aeroportul „Henri Coandฤƒ” a unui avion cu peste 200 de pasageri la bord

Reprezentanศ›ii aeroportului au anunศ›at cฤƒ traficul aerian nu a suferit modificฤƒri, din cauza incidentului Aeronava aparลฃine companiei Wizz Air ศ™i a solicitat duminicฤƒ, 20 octombrie,...

Marcel Ciolacu: Eu candidez la preศ™edinศ›ie, pentru cฤƒ iubesc Romรขnia

รŽn urmฤƒtorii 5 ani putem fi a 10-a economie a Uniunii Europene, spune Marcel Ciolacu Proiectul de ศ›arฤƒ al PSD a fost lansat duminicฤƒ, la...

Bursa de la Bucureศ™ti a scฤƒzut รฎn fiecare zi a sฤƒptฤƒmรขnii

Indicele de referinลฃฤƒ BET al Bursei de Valori BucureลŸti a รฎnregistrat a cincea sesiune consecutivฤƒ de scฤƒderi รฎn 7 zile Dinamica indicelui a fost determinatฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ