14 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăInternaționalMoldova face pași spre UE prin referendum, în ciuda amestecului Rusiei

Moldova face pași spre UE prin referendum, în ciuda amestecului Rusiei

În cadrul referendumului de duminică, 20 octombrie, moldovenii vor fi întrebați dacă susțin modificările constituționale care vor deschide calea pentru ca țara să adere în cele din urmă la Uniunea Europeană.

Partidul Verde Ecologist, partidul moldovean care este membru al Verzilor Europeni, este de acord cu acest referendum și îl susține.

Republica Moldova face pași către Uniunea Europeană

Partidul Verde European și-a anunțat sprijinul deplin pentru poporul moldovean care dorește să adere la UE și au avertizat cu privire la amestecul Rusiei.

Președinta pro-europeană Maia Sandu candidează, de asemenea, la prezidențiale. Rusia încearcă să se amestece în ambele alegeri.

CITEȘTE ȘI – Moldova destabilizată. Tineri antrenați de mercenari Wagner, ca să provoace forțele de ordine, la scrutinul de duminică

În iunie, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au declarat că Moscova încearcă să intervină în politica moldovenească. Există rapoarte credibile conform cărora Rusia a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru a influența votul.

Amestecul flagrant al Rusiei amenință nu numai suveranitatea Moldovei, ci și valorile democratice din întreaga regiune. Moldovenii și-au arătat în mod constant angajamentul față de un viitor european, în ciuda eforturilor neîncetate ale Rusiei de a destabiliza țara. UE trebuie să fie alături de Moldova și să se asigure că instituțiile sale democratice sunt protejate de manipulările din exterior, a declarat Thomas Waitz, copreședinte al Verzilor.

Locuitorii din Moldova merită dreptul de a-și alege propriul viitor, fără amestec din afară. Verzii europeni vor continua să sprijine Moldova pe drumu către Uniunea Europeană, a adăugat co-președintele Verzilor din Europa, Mélanie Vogel.

Partidul Verde European și partidele sale membre au adoptat o rezoluție în favoarea procesului de extindere către Ucraina, Moldova și Georgia, din iunie 2022. Verzii Europeni au sprijinit în mod consecvent decizia Comisiei Europene de a deschide negocierile de aderare a Moldovei în noiembrie 2023.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 3,1% în primele opt luni din 2024, cu accent pe clădirile rezidențiale

Volumul total al lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere de 3,1% în primele opt luni ale anului 2024, conform datelor publicate vineri de...

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

VIDEO. Nebunie la Timișoara. Un influencer a promis că va plăti plinuri de combustibil timp de o oră

Un tânăr din Timișoara a creat un adevărat haos în trafic, după ce a postat pe rețelele de socializare că va plăti pentru plinuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă