7.4 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăLifestyleFashionProvocările sustenabilității în industria modei

Provocările sustenabilității în industria modei

În aceste zile are loc la București începe cel mai important eveniment din România dedicat modei, Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week. Evenimentul se concentrează pe promovarea designerilor, nu doar a celor români, ci are și un focus internațional, celebrând moda, arta și diferitele culturi. 

Cu ocazia acestui eveniment, ITA  – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior și Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week, sub coordonarea Ambasadei Italiei la București, în colaborare cu CNA – Confederazione Nazionale Artigianato-Federmoda și Confindustria Romania, au organizat pe 16 octombrie, în Sala Sufrageria Regală de la Muzeul Național de Artă al României, conferința pe tema provocărilor sustenabilității în industria modei, intitulată “FASHION IMPACT – Italy and Romania face challenges”. 

Evenimentul a reunit designeri, producători, experți români și italieni în domeniul sustenabilității, profesioniști în reglementările privind declarațiile eco-sustenabile, reprezentanți ai unor importante companii multinaționale precum și key opinion leader (KOL), implicați în conturarea unui viitor sustenabil în modă și lifestyle, care au împărtășit experiențe și soluții inovatoare pentru abordarea provocărilor de mediu și economice legate de producția textilă. 

Ei au vorbit în cadrul discursurilor lor despre felul cum moda se schimbă și se confruntă cu noi provocări: întregul lanț de aprovizionare din industria modei este influențat de problemele actuale legate de sustenabilitate și competitivitate. Sustenabilitatea cuprinde trei aspecte privitoare la: mediu –  dezvoltarea resurselor; economie – capacitatea de a genera venituri și locuri de muncă; societate –  siguranța, sănătatea, justiția și bogăția. Prin urmare, o abordare holistică a sustenabilității trebuie să fie orientată către menținerea echilibrului între mediu, economie și societate pentru a satisface nevoile și a proteja interesele tuturor părților implicate. Consecințele legate de schimbările climatice ne obligă să reconsiderăm unele dintre procesele implementate până în prezent.

Evenimentul a fost împărțit în două paneluri, primul panel, cel instituțional, “An Italian and Romanian Overview”, “Unde suntem”, la care au participat în calitate de vorbitori: ES Alfredo Durante Mangoni – Ambasadorul Italiei în România, Micaela Soldini – Director ITA  – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, Carlo Capasa-  Președinte Camera Nazionale della Moda Italiana, Antonio Franceschini – Manager Național Confederazione Nazionale Artigianato – Federmoda, Caterina Occhio – Sustainable Development Advisor, Giovanni Marsili – Partner Gianni&Origoni, și cel de-al doilea panel “Change Drivers: Responses to challenges and experiences of Italian and Romanian Brands”, la care au luat cuvântul: Roberto Corbelli – Expert Confederazione Nazionale Artigianato – Federmoda, Irene Coltrinari – Vogue Italia, Borbala Ferencz – fashion designer, Corina Dospinoiu – Head of CSR/Auchan Romania, Doina Ciobanu – Sustainability Consultant Fashion, Massimo Bettanin – Partner-Climate Change and Sustainability Services Ernst&Young, Mario Antico și Roxana Voloșeniuc – Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week.

​Conferința a reprezentat și ocazia de a-i întâlni într-o serie de întâlniri B2B pe reprezentanții a șase companii expozante italiene care își desfășoară activitatea în sectorul textil și care și-au demonstrat angajamentul față de sustenabilitate, inovație și măiestrie, reflectând supremația Italiei în industria modei globale. Întâlnirile B2B au oferit companiilor italiene o oportunitate unică de a crea noi parteneriate cu companii românești, de a explora soluții comune pentru o producție mai sustenabilă și mai competitivă la nivel global. Delegația a fost condusă de reprezentanții CNA-Confederazione Nazionale Artigianato-Federmoda. 

Cele șase societăți, reprezentante ale excelenței textile italiene, prezente la București au fost: DIENPI, expertă în accesorii de lux pentru articole din piele, GRITTI GROUP, lider în producția de nasturi și accesorii de modă din 1924, EURORICAMI, care oferă broderii artizanale și inovatoare pentru industria alta moda, NASTRIFICIO DE BERNARDI, ce produce panglici pentru modă și ambalaje, SILKOMO, specializată în țesături jacquard și imprimate, PRO2DEV ce oferă soluții software inovatoare pentru industrie. 

Micaela Soldini, Director ITA  – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, a declarat cu ocazia acestui eveniment: 

“Sectorul Textile-Imbrăcăminte reprezintă un domeniu economic de o deosebită importanță pentru Italia: este al treilea sector manufacturier (dupa sectorul mecanicii și al industriei auto), care numără aproape 45.000 de companii active pe teritoriu cu 393.700 de angajați. Sectorul generează în mod tradițional un excedent comercial, al doilea după cel al mecanicii. Companiile italiene investesc tot mai mult în inovare, punând un accent deosebit pe sustenabilitate și digitalizare, investiții fundamentale pentru a menține competitivitatea sectorului la nivel internațional.

În cadrul acestui proces de evoluție vine în sprijin și trasabilitatea produsului, o tehnologie care pentru consumator reprezintă o garanție privind proveniența produsului și a tuturor etapelor sale de producție, de cunoaștere a valorii reale a produsului achiziționat, iar pentru producător reprezintă oportunitatea de a acționa în vederea unei diminuări drastice a riscului de contrafacere. 

Moda are o importanță strategică pentru economia italiană, atât în ​​ceea ce privește contribuția directă la PIB, cât și capacitatea de a trage după sine alte sectoare și de a promova imaginea Italiei în lume, ceea ce s-a demonstrat prin atragerea a milioane de turiști în fiecare an. Moda este strâns legată de patrimoniul cultural și artistic al țării, determinând un impact economic suplimentar prin expoziții, evenimente culturale și colaborări cu lumea artei. Aceleași interacțiuni pot fi constatate atunci când parcurgem calendarul de activități al Mercedes Benz Bucharest Fashion Week.”

Cele mai citite

Consilier județean din Gorj, săltat de mascați și dus la audieri

În cartierul Obreja din Târgu Jiu, joi dimineața, polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și jandarmi din Brigada Specială de Intervenție...

Metamorfoza Parcului Grozăvești va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate într-o “oază de verdeață”, promit autorităților Terenul va fi refăcut complet, cu spații verzi, terenuri de joacă...

Consilier județean din Gorj, săltat de mascați și dus la audieri

În cartierul Obreja din Târgu Jiu, joi dimineața, polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și jandarmi din Brigada Specială de Intervenție...
Ultima oră
Pe aceeași temă