9 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internaศ›ionalBCE reduce ratele dobรขnzilor la 3,25%, pe fondul รฎncetinirii economiei ศ™i scฤƒderii...

BCE reduce ratele dobรขnzilor la 3,25%, pe fondul รฎncetinirii economiei ศ™i scฤƒderii inflaศ›iei รฎn zona euro

Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ (BCE) a anunศ›at joi o nouฤƒ reducere a ratelor dobรขnzilor, cu 0,25 puncte procentuale, ajungรขnd la 3,25%. Decizia vine รฎn contextul semnelor de slฤƒbire a creศ™terii economice ศ™i a inflaศ›iei รฎn zona euro, marcรขnd cel mai scฤƒzut nivel al dobรขnzilor din mai 2023.

Aceasta este a doua reducere consecutivฤƒ, dupฤƒ o decizie similarฤƒ รฎn luna precedentฤƒ, pe fondul unor date economice sub aศ™teptฤƒri, potrivit unui raport FT.

BCE a explicat cฤƒ inflaศ›ia este รฎn scฤƒdere, semnalรขnd cฤƒ procesul de reducere a preศ›urilor se desfฤƒศ™oarฤƒ conform planului, dar a avertizat cฤƒ recentele date economice slabe influenศ›eazฤƒ perspectivele inflaศ›iei.

De asemenea, Germania, cea mai mare economie din Europa, se confruntฤƒ cu o posibilฤƒ contracศ›ie pentru al doilea an consecutiv.

Inflaศ›ia รฎn zona euro a coborรขt la 1,7% pรขnฤƒ รฎn septembrie, pentru prima datฤƒ sub ศ›inta de 2% a BCE รฎn ultimii trei ani.

Comercianศ›ii anticipeazฤƒ alte reduceri ale ratelor dobรขnzilor pรขnฤƒ la jumฤƒtatea anului viitor, cu o nouฤƒ reducere aproape sigurฤƒ รฎn decembrie.

Pe plan global, ศ™i alte bฤƒnci centrale au luat mฤƒsuri similare. Rezerva Federalฤƒ a SUA a redus rata dobรขnzii de referinศ›ฤƒ รฎn septembrie, iar Banca Angliei este aศ™teptatฤƒ sฤƒ reducฤƒ din nou ratele รฎn noiembrie.

Aproximativ o treime din creditele din Romรขnia sunt denominate รฎn euro, astfel cฤƒ aceste decizii pot influenศ›a ศ™i costurile de รฎmprumut din ศ›arฤƒ.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Cine este Yahya Sinwar, liderul Hamas, angajat sฤƒ distrugฤƒ Israelul

Ideologia lui Sinwar a fost modelatฤƒ de o copilฤƒrie sฤƒracฤƒ ศ™i de 22 de ani de detenศ›ie รฎn custodia israelianฤƒ รŽn vรขrstฤƒ de 62 de...

Iohannis la Consiliul European: Vom discuta despre sprijinul nostru pentru parcursul european al Republicii Moldova

PreลŸedintele Klaus Iohannis participฤƒ, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, รฎn cadrul cฤƒreia se va discuta ลŸi despre sprijinul pentru parcursul european al Republicii...

Echipaj de poliศ›ie, furat pe o stradฤƒ din Bucureศ™ti

O tรขnฤƒrฤƒ de 22 de ani a fost reศ›inutฤƒ de Poliศ›ia Capitalei, fiind acuzatฤƒ de furtul unei imprimante dintr-un echipaj al Brigฤƒzii Rutiere. Incidentul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ