12.8 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒRomรขnia pregฤƒteศ™te un plan fiscal pentru reducerea deficitului bugetar la 2,4% din...

Romรขnia pregฤƒteศ™te un plan fiscal pentru reducerea deficitului bugetar la 2,4% din PIB pรขnฤƒ รฎn 2031

Planul fiscal al Guvernului Romรขniei, destinat sฤƒ convingฤƒ Comisia Europeanฤƒ de reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB รฎn urmฤƒtorii 7 ani, presupune o scฤƒdere anualฤƒ de 0,74% a deficitului public. Astfel, pรขnฤƒ รฎn 2031, deficitul ar trebui sฤƒ ajungฤƒ la 2,4% din PIB.

Pentru a atinge acest obiectiv, Guvernul se angajeazฤƒ sฤƒ implementeze o reformฤƒ fiscalฤƒ cu un impact de 1,1% din PIB รฎn prima jumฤƒtate a anului 2025.

รŽn comparaศ›ie, Planul Naศ›ional de Redresare ศ™i Rezilienศ›ฤƒ (PNRR) prevede un impact bugetar al reformei fiscale de 2,5% din PIB. Planul fiscal include consultฤƒri cu mediul de afaceri รฎn T1/2025, urmรขnd ca mฤƒsurile sฤƒ fie adoptate รฎn T2/2025.

Printre jaloanele majore se numฤƒrฤƒ:

  • Jalonul 207: Reforma fiscalฤƒ
  • Jalonul 208: Eliminarea facilitฤƒศ›ilor fiscale pentru sectoarele construcศ›ii, IT ศ™i agriculturฤƒ
  • Jalonul 237: Impozitul pe proprietate

Reforma microรฎntreprinderilor, care va avea un impact minim de 0,01% din PIB, este programatฤƒ tot pentru prima jumฤƒtate a lui 2025. รŽn a doua jumฤƒtate a anului, guvernul intenศ›ioneazฤƒ sฤƒ reformeze administrarea taxelor (impact de 0,5% din PIB) ศ™i restructurarea cheltuielilor publice (impact de 0,35%).

รŽn 2026 sunt planificate reforma companiilor de stat ศ™i mฤƒsuri pentru finanศ›area mediului de afaceri, fฤƒrฤƒ a fi precizat impactul bugetar al acesteia. Se estimeazฤƒ cฤƒ veniturile bugetului general consolidat vor creศ™te de la 29,5% din PIB รฎn 2024 la 31,1% รฎn 2031, iar cheltuielile pentru investiศ›ii รฎntre 2024 ศ™i 2031 vor depฤƒศ™i 1.147 miliarde lei.

Planul, elaborat de Ministerul Finanศ›elor, ar putea fi trimis Comisiei Europene pรขnฤƒ pe 25 octombrie, รฎnainte de termenul oficial din 31 ianuarie.

Dacฤƒ Romรขnia nu prezintฤƒ un plan fiscal din proprie iniศ›iativฤƒ, Comisia ar putea impune o ajustare fiscalฤƒ de 1,22 puncte procentuale pe an pentru urmฤƒtorii patru ani, cu riscul suspendฤƒrii fondurilor europene.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Mugur Isฤƒrescu va coordona mai puศ›ine direcศ›ii รฎn noul mandat la BNR; atribuศ›ii importante transferate viceguvernatorilor

รŽn noul sฤƒu mandat, guvernatorul BNR, Mugur Isฤƒrescu, รฎศ™i va reduce atribuศ›iile de coordonare, cedรขnd mai multe direcศ›ii cฤƒtre colegii din Consiliul de Administraศ›ie...

TOP 6 elemente de design interior care sunt รฎn tendinศ›e รฎn 2024

Pentru a oferi o experienศ›ฤƒ cรขt mai plฤƒcutฤƒ, noi ศ™i partenerii noศ™tri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca ศ™i / sau a...

Percheziศ›ii domiciliare รฎn Gorj ศ™i Vรขlcea รฎntr-un caz de pornografie infantilฤƒ

Procurorii Direcลฃiei de Investigare a Infracลฃiunilor de Criminalitate Organizatฤƒ ลŸi Terorism (DIICOT) โ€“ Biroul Teritorial Vรขlcea, รฎmpreunฤƒ cu poliลฃiลŸti din cadrul S.C.C.O. Vรขlcea au...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ