12.8 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalCe presupune NIS 2, directiva UE care va fi implementatฤƒ ศ™i รฎn...

Ce presupune NIS 2, directiva UE care va fi implementatฤƒ ศ™i รฎn Romรขnia pรขnฤƒ la sfรขrศ™itul lunii octombrie

Pรขnฤƒ la finalul lunii octombrie, Directiva NIS 2 a Uniunii Europene va fi integratฤƒ รฎn legislaศ›ia naศ›ionalฤƒ prin intermediul Directoratului Naศ›ional de Securitate Ciberneticฤƒ (DNSC). Aceasta vizeazฤƒ crearea unui cadru tehnic ศ™i legislativ solid pentru a รฎmbunฤƒtฤƒศ›i securitatea ciberneticฤƒ a companiilor din Europa.

Printre principalele provocฤƒri ale implementฤƒrii se numฤƒrฤƒ dificultatea de a echilibra beneficiile cu costurile, integrarea noilor proceduri ศ™i tehnologii cu infrastructura existentฤƒ, precum ศ™i nivelul scฤƒzut de educaศ›ie รฎn securitate ciberneticฤƒ.

Un studiu realizat de Blackshell privind impactul directivei รฎn Romรขnia este deja disponibil ศ™i oferฤƒ informaศ›ii detaliate despre implicaศ›iile acesteia.

De ce este necesarฤƒ Directiva NIS 2?

Pe mฤƒsurฤƒ ce securitatea ciberneticฤƒ evolueazฤƒ rapid, companiile devin tot mai vulnerabile la atacuri informatice.

Directiva NIS 2 รฎศ™i propune sฤƒ consolideze protecศ›ia รฎmpotriva incidentelor cibernetice, introducรขnd protocoale mai stricte, mฤƒsuri standardizate pentru gestionarea incidentelor ศ™i proceduri clare de raportare a vulnerabilitฤƒศ›ilor.

Cine este vizat de aceastฤƒ directivฤƒ.

Noua directivฤƒ, care actualizeazฤƒ versiunea NIS 1 din 2016, se aplicฤƒ unei game mai largi de organizaศ›ii. Sunt vizate รฎn special companiile mari, cu peste 250 de angajaศ›i ศ™i o cifrฤƒ de afaceri de cel puศ›in 50 de milioane de euro, dar ศ™i cele mijlocii, cu peste 50 de angajaศ›i ศ™i afaceri de peste 10 milioane de euro.

รŽn plus, DNSC poate include sub incidenศ›a directivei ศ™i IMM-uri din domenii precum comunicaศ›iile electronice sau serviciile de รฎncredere.

Obligaศ›iile companiilor ศ™i sancศ›iuni

Companiile vizate trebuie sฤƒ implementeze standarde de securitate ciberneticฤƒ riguroase. O primฤƒ etapฤƒ esenศ›ialฤƒ este realizarea unui audit de securitate IT, รฎn baza cฤƒruia sฤƒ fie adoptate mฤƒsurile necesare.

รŽn caz de nerespectare, penalitฤƒศ›ile financiare pot ajunge pรขnฤƒ la 50 de milioane de lei sau 2% din cifra de afaceri, iar sancศ›iunile non-financiare pot include suspendarea responsabililor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Romรขnia a ajuns la 1,35 milioane de locuri de parcare publice รฎn 2023. Cรขศ›i bani รฎncaseazฤƒ primฤƒriile din acestea

รŽn 2023, Romรขnia a รฎnregistrat 1,35 milioane de locuri de parcare publice, o creศ™tere faศ›ฤƒ de cele 1,29 milioane din 2022, potrivit unei analize...

Care sunt elementele ce nu trebuie sฤƒ lipseascฤƒ dintr-un dormitor modern? Recomandฤƒri de la Kalenda

Pentru a oferi o experienศ›ฤƒ cรขt mai plฤƒcutฤƒ, noi ศ™i partenerii noศ™tri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca ศ™i / sau a...

Abbas Araghchi, ministrul iranian de externe, a sosit รฎn Egipt รฎntr-o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn ultimii 12 ani

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a sosit miercuri searฤƒ รฎn Egipt, a informat agenลฃia oficialฤƒ Irna, o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn aceastฤƒ ลฃarฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ