11.5 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒSocialSocietateSilviu Predoiu, fost prim-adjunct al SIE ศ™i candidat la alegerile prezidenศ›iale, a...

Silviu Predoiu, fost prim-adjunct al SIE ศ™i candidat la alegerile prezidenศ›iale, a fost membru al Securitฤƒศ›ii

Silviu Predoiu, fost prim-adjunct al directorului Serviciului de Informaศ›ii Externe (SIE) pรขnฤƒ รฎn 2018, a fost angajat al fostei Securitฤƒศ›i รฎnainte de Revoluศ›ia din 1989, folosind numele de serviciu Silviu Pumnea, potrivit unui comunicat emis de Consiliul Naศ›ional pentru Studierea Arhivelor Securitฤƒศ›ii (CNSAS). Totuศ™i, instituศ›ia a decis cฤƒ activitatea sa nu se รฎncadreazฤƒ รฎn definiศ›ia de โ€žlucrฤƒtor al Securitฤƒศ›iiโ€ รฎn sensul legii, adicฤƒ nu a desfฤƒศ™urat activitฤƒศ›i de poliศ›ie politicฤƒ.


รŽn perioada รฎn care Romรขnia a รฎnceput procesul de integrare รฎn NATO ศ™i Uniunea Europeanฤƒ, se presupunea cฤƒ serviciile de informaศ›ii, inclusiv SIE, au fost curฤƒศ›ate de elementele care au activat รฎn fosta Securitate. Cu toate acestea, Predoiu nu doar cฤƒ a rฤƒmas รฎn cadrul SIE, dar a ศ™i deศ›inut funcศ›ii de conducere semnificative. Faptul cฤƒ nu a menศ›ionat รฎn CV-ul sฤƒu oficial activitatea sa anterioarฤƒ รฎn cadrul Securitฤƒศ›ii ศ™i debutul sฤƒu la Centrul de Informaศ›ii Externe a atras atenศ›ia publicฤƒ.

Conform unui document al CNSAS, candidatul la alegerile prezidenศ›iale din 2024, Silviu Predoiu, a fost membru al fostei Securitฤƒศ›i. รŽn document se menศ›ioneazฤƒ cฤƒ Predoiu a fost รฎncadrat รฎn Centrul de Informaศ›ii Externe la data de 1 octombrie 1987 cu gradul de locotenent major, iar รฎn perioada 1987-1989 a fost ofiศ›er de informaศ›ii externe. Predoiu a รฎndeplinit misiuni รฎn strฤƒinฤƒtate, inclusiv o misiune sub acoperire la รŽntreprinderea de Comerศ› Exterior GEOMIN รฎn august 1989.

Dupฤƒ Revoluศ›ia din 1989, el a fost transferat la Ministerul Apฤƒrฤƒrii Naศ›ionale, ca parte a reorganizฤƒrii. CNSAS a precizat cฤƒ, deศ™i s-au descoperit informaศ›ii legate de apartenenศ›a sa la Securitate, nu i se poate atribui calitatea de โ€žlucrฤƒtor al Securitฤƒศ›iiโ€ รฎn sensul legii, adicฤƒ nu a desfฤƒศ™urat activitฤƒศ›i de poliศ›ie politicฤƒ.

Aceastฤƒ dezvฤƒluire vine รฎn contextul candidaturii lui Predoiu la alegerile prezidenศ›iale din 2024, adฤƒugรขnd o dimensiune semnificativฤƒ asupra trecutului sฤƒu profesional ศ™i a controverselor legate de moศ™tenirea Securitฤƒศ›ii รฎn Romรขnia post-comunistฤƒ.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Tรขrgu Jiu cu o vastฤƒ experienศ›ฤƒ รฎn domeniul presei scrise ศ™i audiovizuale. Absolvent al Colegiului Naศ›ional "Spiru Haret" din Tรขrgu Jiu ศ™i licenศ›iat al Facultฤƒศ›ii de Filosofie-Jurnalism. Alin ศ™i-a รฎnceput cariera ca reporter la โ€žOra Gorjului" รฎn 1998. A deศ›inut poziศ›ii de redactor-ศ™ef la publicaศ›ii precum โ€žInformaศ›ia Gorjului" ศ™i "Gazeta de Sud", redacศ›ia Tg. Jiu, posturile Gorj Tv ศ™i Radio Tรขrgu Jiu, ศ™ef de redacศ›ie Tg. Jiu la Adevฤƒrul de Searฤƒ ศ™i a colaborat ca corespondent pentru publicaศ›ii importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" ศ™i "Adevฤƒrul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio ศ™i TV, ศ™i a primit numeroase distincศ›ii, inclusiv premiul โ€žCel mai bun jurnalist" รฎn cadrul Galei Premiilor Antena 1 Tรขrgu Jiu. รŽn prezent, Alin este redactor la Gorj Online ศ™i realizator de emisiuni la Radio Accent ศ™i Accent TV.
Cele mai citite

Naศ›ionala lui Lucescu reuศ™eศ™te รฎncฤƒ o performanศ›ฤƒ! E pentru prima oarฤƒ dupฤƒ 17 ani

Naศ›ionala Romรขniei, condusฤƒ de Mircea Lucescu, a reuศ™it sฤƒ รฎnregistreze o serie de patru victorii consecutive รฎn Liga Naศ›iunilor, o performanศ›ฤƒ ce nu a...

Messi, de neoprit! Hat-trick ศ™i douฤƒ pase de gol รฎn victoria Argentinei cu Bolivia

Lionel Messi a strฤƒlucit din nou pentru Argentina, marcรขnd un hat-trick ศ™i oferind douฤƒ pase decisive รฎn victoria categoricฤƒ cu 6-0 รฎmpotriva Boliviei, รฎn...

Boala care ucide รฎn 48 ore: simptome ศ™i tratament

Boala care ucide รฎn 48 de ore sau meningita meningococicฤƒ este o infecศ›ie gravฤƒ a membranei care รฎnconjoarฤƒ creierul ศ™i mฤƒduva spinฤƒrii, cunoscutฤƒ sub...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ