13.2 C
București
miercuri, 16 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAmânarea majorării impozitelor pe proprietate: noul termen propus este 1 ianuarie 2026

Amânarea majorării impozitelor pe proprietate: noul termen propus este 1 ianuarie 2026

Ministerul Finanțelor a propus o nouă amânare a majorării impozitelor pe proprietate, conform unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică. Astfel, aplicarea noii formule de calcul bazată pe grila notarială, care ar putea crește impozitele pe locuințe cu până la 50%, ar urma să intre în vigoare abia la 1 ianuarie 2026.

Inițial, reforma fiscală a fost adoptată în 2022, dar implementarea a fost amânată de mai multe ori până în prezent.

Ministerul Finanțelor a anunțat că beneficiază de asistență tehnică din partea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale pentru a realiza această reformă complexă.

Cele două instituții internaționale au subliniat că implementarea noilor măsuri implică coordonarea mai multor activități și dezvoltarea unui sistem informatic adecvat pentru aplicarea noilor modele de calcul.

Anterior, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că sistemul de evaluare a valorii de piață a imobilelor, pe baza căruia impozitele pe proprietate vor fi calculate, nu va fi finalizat până la finalul acestui an.

Cine ar urma să plătească taxe mai mari

Noua modalitate de impozitare ar putea duce la creșteri semnificative ale taxelor în orașele cu prețuri mari pe piața imobiliară, precum București, Cluj sau Constanța, dar ar putea aduce și scăderi în localitățile unde prețurile proprietăților sunt mai mici.

Amintim că reforma impozitării proprietăților a fost inițiată în 2022, ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și avea inițial termenul de implementare la 1 ianuarie 2023, fiind amânată ulterior de mai multe ori.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Elon Musk donează 75 de milioane de dolari pentru campania lui Donald Trump

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a contribuit cu aproape 75 de milioane de dolari pentru a sprijini campania de realegere a...

Deficitul de cont curent al României a atins 5% din PIB în august și riscă să depășească 7% până la finalul anului

Deficitul de cont curent al balanței de plăți a ajuns în august 2024 la 5% din PIB-ul estimat la 353 miliarde euro, iar perspectivele...

Primele drone „kamikaze” din Franța vor sosi în Ucraina „în săptămânile următoare”

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a transmis că testele primei muniții, operate de la distanță din Franța, au fost un succes Franța a testat...
Ultima oră
Pe aceeași temă