13.2 C
București
miercuri, 16 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDeficitul de cont curent al României a atins 5% din PIB în...

Deficitul de cont curent al României a atins 5% din PIB în august și riscă să depășească 7% până la finalul anului

Deficitul de cont curent al balanței de plăți a ajuns în august 2024 la 5% din PIB-ul estimat la 353 miliarde euro, iar perspectivele indică o posibilă depășire a pragului de 7% până la finalul anului.Situația este similară cu cea a deficitului bugetar, care și el este așteptat să treacă de 7% din PIB.

Aceste deficite mari complică reechilibrarea economică pe termen scurt, atrăgând atenția investitorilor în titlurile de stat românești, care urmăresc cu îngrijorare pașii pe care îi face Guvernul României.

Economistul Laurian Lungu subliniază că, înainte de criza Covid-19, asemenea dezechilibre, cu deficitele gemene de peste 7% din PIB, ar fi fost sancționate sever de piețe. Creșterea costurilor de finanțare ar fi exercitat o presiune și mai mare asupra economiei, complicând și mai mult situația.

În prezent, deși circumstanțele s-au schimbat, riscurile nu sunt de neglijat.

Agențiile de evaluare financiară, precum S&P, au avertizat că ar putea retrograda ratingul de țară al României dacă deficitele guvernamentale depășesc proiecțiile curente sau dacă alte dezechilibre, cum ar fi inflația ridicată și deficitul de cont curent, persistă, provocând o corecție macroeconomică și o încetinire a creșterii economice.

Guvernul României și-a stabilit o țintă de deficit bugetar de 6,9% din PIB pentru 2024, însă estimările piețelor sugerează că acesta ar putea ajunge între 7% și 8%.

Deficitul de cont curent este, de asemenea, pe o traiectorie ascendentă, prognozele pe baza rezultatelor din primele opt luni ale anului indicând că va depăși 7%, în principal din cauza deficitului comercial în creștere.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Un lider al industriei românești de mobilă intră în insolvență

Producătorul român de mobilă, Rus Savitar cere insolvența propriei companii Casa Rusu, lider în producția de PAL Rus Savitar s-a aflat el însuși în procedură de...

Industria auto europeană, în dificultate în fața ascensiunii vehiculelor electrice chinezești

Tranziția către vehiculele electrice (VE) provoacă turbulențe majore în industria auto europeană, care întâmpină dificultăți în fața creșterii rapide a Chinei, conform unei analize...

România învinge Lituania cu 2-1 și are 4 victorii din 4 meciuri în Liga Națiunilor

Naţionala de fotbal a României a învins greu echipa Lituaniei, cu scorul de 2-1 (1-1), marţi seara, pe Stadionul Dariaus ir Gireno din Kaunas,...
Ultima oră
Pe aceeași temă