11.7 C
Bucureศ™ti
miercuri, 16 octombrie 2024
Acasฤƒศ˜tirile zileiSeara Palatului Elisabeta dedicatฤƒ celebrฤƒrii relaลฃiilor diplomatice รฎntre Romรขnia ลŸi Confederaลฃia Elveลฃianฤƒ

Seara Palatului Elisabeta dedicatฤƒ celebrฤƒrii relaลฃiilor diplomatice รฎntre Romรขnia ลŸi Confederaลฃia Elveลฃianฤƒ

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a gฤƒzduit, marลฃi searฤƒ, la Palatul Elisabeta, o searฤƒ dedicatฤƒ celebrฤƒrii relaลฃiilor diplomatice รฎntre Romรขnia ลŸi Confederaลฃia Elveลฃianฤƒ, cu ocazia aniversฤƒrii a o sutฤƒ de ani de la vizita de stat a Regelui Ferdinand I ลŸi Reginei Maria รฎn Elveลฃia.

Alteลฃa Sa Regalฤƒ Principele Radu a evocat momentele din urmฤƒ cu un secol, marcate de vizita de stat a Regelui Ferdinand I ลŸi Reginei Maria รฎn Elveลฃia.

„Ferdinand I a vizitat capitala Confederaลฃiei, Berna, unde a fost primit de preลŸedintele Elveลฃiei de atunci cu toate onorurile. Cรขteva zile mai tรขrziu a vizitat ลŸi capitala diplomaticฤƒ ลŸi economicฤƒ ลŸi culturalฤƒ a Elveลฃiei, care este Geneva, unde s-a รฎntรขlnit cu liderii Ligii Naลฃiunilor, predecesorul Naลฃiunilor Unite de astฤƒzi. Este important de spus cฤƒ Societatea Naลฃiunilor sau Liga Naลฃiunilor a fost fondatฤƒ cu sprijinul direct ลŸi nemijlocit al marelui nostru diplomat Nicolae Titulescu. ลži poate, nu รฎntรขmplฤƒtor, Ferdinand I a fost primul ลŸef de stat al lumii care a vizitat Societatea Naลฃiunilor la patru ani dupฤƒ fundamentarea ei. รŽncฤƒ un motiv sฤƒ sฤƒrbฤƒtorim aportul formidabil al Confederaลฃiei Elveลฃiene de astฤƒzi faลฃฤƒ de Romรขnia, cรขnd ลฃara din centrul Europei, care are relaลฃii atรขt de privilegiate cu Uniunea Europeanฤƒ, aratฤƒ o generozitate ieลŸitฤƒ din comun Romรขniei anilor noลŸtri”, a spus Principele Radu รฎn cadrul ceremoniei desfฤƒลŸurate รฎn Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

El a elogiat „extraordinar de importanta relaลฃie pe care Romรขnia o are cu Confederaลฃia Elveลฃianฤƒ, nu numai dupฤƒ mai bine de 110 ani de relaลฃii diplomatice, dar ลŸi dupฤƒ un secol de la aceastฤƒ vizitฤƒ memorabilฤƒ”.

„Datoritฤƒ modestiei bine cunoscute a Elveลฃiei, sunt mai puลฃin ลŸtiute de cฤƒtre public extraordinarele investiลฃii ลŸi generoasele fonduri pe care Confederaลฃia Elveลฃianฤƒ le-a acordat Romรขniei รฎn ultimii ani, mai ales รฎn zone mai dificile din ลฃarฤƒ unde dezvoltarea economicฤƒ a rฤƒmas รฎn urmฤƒ ลŸi unde oamenii au dreptul ca ลŸi conaลฃionalii lor din vestul ลฃฤƒrii sฤƒ aibฤƒ o viaลฃฤƒ demnฤƒ ลŸi stabilฤƒ, prosperฤƒ”, a adฤƒugat Principele Radu.

Romรขnia Elveศ›ia 100 ani relaศ›ii diplomatice,Romรขnia Elveศ›ia,100 ani,relaศ›ii diplomatice

Foto Facebook Familia Regala a Romaniei, 15 octombrie 2024

Ambasadorul Confederaลฃiei Elveลฃiene รฎn Romรขnia, Massimo Baggi, a amintit, la rรขndul sฤƒu, turneul diplomatic fฤƒcut cu un secol รฎn urmฤƒ de Regele Ferdinand ลŸi Regina Maria, apreciind diplomaลฃia regalฤƒ, care „รฎnseamnฤƒ vocaลฃie, tradiลฃie, echilibru ลŸi credibilitate”. Diplomatul elveลฃian a remarcat cฤƒ vizita din urmฤƒ cu 100 de ani a suveranilor romรขni s-a petrecut รฎntr-un moment istoric complex al relaลฃiilor Regatului Romรขniei cu Rusia Sovieticฤƒ ลŸi a evidenลฃiat cฤƒ Regele Ferdinand a reafirmat, รฎn cadrul vizitei la Liga Naลฃiunilor, intenลฃiile paลŸnice ale Romรขniei, lฤƒudate de presa vremii cu titluri precum „suveranul pacifist”.

Istoria cooperฤƒrii Elveศ›ia-Romรขnia este una โ€ž foarte solidฤƒโ€

Referindu-se la contextul politic actual, Massimo Baggi a arฤƒtat cฤƒ Elveลฃia ลŸi Romรขnia sunt susลฃinฤƒtori puternici ai respectฤƒrii dreptului internaลฃional, apreciind cฤƒ istoria cooperฤƒrii excelente dintre cele douฤƒ ลฃฤƒri, bazatฤƒ pe valori comune, interese convergente ลŸi activitฤƒลฃi culturale foarte puternice, a fost „foarte solidฤƒ” ลŸi a cuprins „un spectru foarte divers de interacลฃiuni, care au contribuit la construirea ลŸi รฎmbunฤƒtฤƒลฃirea remarcabilฤƒ de dinamicฤƒ de astฤƒzi”.

El a amintit vizita รฎn Romรขnia, รฎn luna martie a acestui an, a preลŸedintelui Confederaลฃiei Elveลฃiene, care a extins „dialogul politic constant ลŸi fructuos” ลŸi „programele de cooperare bilateralฤƒ, care acoperฤƒ mai multe domenii, precum sฤƒnฤƒtatea, educaลฃia, cultura”. „รŽn plus, funcลฃionarea economicฤƒ este intensificatฤƒ”, a spus Baggi, care a subliniat cฤƒ Romรขnia este primul partener comercial al Elveลฃiei รฎn sud-estul Europei.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!


Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Fost jurnalist, condamnat la doi ani ศ™i opt luni de รฎnchisoare pentru รฎntreศ›inerea de relaศ›ii sexuale cu doi minori

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat definitiv la doi ani ศ™i opt luni de รฎnchisoare pentru รฎntreศ›inerea de relaศ›ii sexuale cu doi minori aflaศ›i...

VIDEO 130 de percheziศ›ii รฎn toatฤƒ ศ›ara: DIICOT ศ™i Poliศ›ia Romรขnฤƒ acศ›ioneazฤƒ รฎmpotriva grupฤƒrilor de crimฤƒ organizatฤƒ

PoliลฃiลŸtii ลŸi procurorii DIICOT efectueazฤƒ, miercuri dimineaลฃฤƒ, peste 130 de percheziลฃii รฎn toatฤƒ ลฃara, รฎn cadrul a 40 de acลฃiuni operative pentru destructurarea unor...

Douฤƒ tinere au murit รฎntr-un accident rutier. Un ศ™ofer se afla sub influenศ›a alcoolului

Douฤƒ femei, รฎn vรขrstฤƒ de 21, respectiv 28 de ani, au murit รฎntr-un accident produs, รฎn noaptea de marลฃi spre miercuri, รฎntre localitฤƒลฃile Agigea...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ