20.2 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiPutin a ordonat atacul cu Novichok, spune agentul dublu Skripal

Putin a ordonat atacul cu Novichok, spune agentul dublu Skripal

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal crede că președintele rus Vladimir Putin a ordonat otrăvirea sa cu Novichok, se arată într-o anchetă privind moartea unei femei care a fost otrăvită fără să vrea cu agentul neurotoxic, scrie Reuters.

Putin a ordonat atacul cu Novichok, a declarat agentul dublu Skripal

Skripal și fiica sa Iulia au fost găsiți inconștienți pe o bancă publică din orașul Salisbury, în sudul Angliei, în martie 2018, după ce Novichok a fost aplicat pe mânerul ușii din față a casei sale.

Patru luni mai târziu, Dawn Sturgess, mamă a trei copii, a murit din cauza expunerii la otravă, după ce partenerul ei a găsit o sticlă de parfum contrafăcută despre care poliția crede că a fost folosită de spionii ruși pentru a introduce în țară agentul neurotoxic de grad militar.

Otrăvirea lor a dus la cele mai mari expulzări diplomatice Est-Vest de la Războiul Rece încoace, precum și la relațiile dintre Londra și Moscova. Rusia a respins în mod repetat acuzațiile britanice potrivit cărora ar fi implicată.

Skripal nu a vorbit public de la atac, dar într-o declarație făcută în cadrul anchetei publice privind moartea lui Sturgess, a spus că îl învinovățește pe Putin, deși a recunoscut că nu are dovezi concrete.

Cred că Putin ia singur toate deciziile importante. Prin urmare, cred că el trebuie să fi dat cel puțin permisiunea pentru atacul asupra mea și a Iuliei, a spus Skripal în declarația citită de Andrew O’Connor, avocatul anchetei.

Skripal – care a vândut secrete rusești Marii Britanii, a mers acolo după un schimb de spioni în 2010 și a spus că îl cunoaște personal pe Putin – a declarat că este conștient de acuzațiile potrivit cărora președintele rus ar fi fost implicat în activități ilegale legate de eliminarea metalelor rare.

Am citit că Putin este personal foarte interesat de otravă și îi place să citească cărți despre aceasta, se arată în declarația sa.

De asemenea, guvernul britanic este de părere că agenții ruși au efectuat atacul în cadrul unei operațiuni autorizate de Putin, a declarat avocatul Cathryn McGahey în cadrul anchetei.

Adam Straw, un avocat care reprezintă familia lui Sturgess, a cerut ca Putin să apară el însuși.

El nu ar trebui să se ascundă în spatele zidurilor Kremlinului. Ar trebui să privească familia lui Dawn în ochi și să răspundă la dovezile împotriva sa, a declarat Straw.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Credința și politica la coadă: între moaște și scrutin

La Iași, sunt 7 kilometri de speranțe și rugăciuni ale pelerinilor și candidaților la prezidențiale, veniți pentru binecuvântare Liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele PNL, Nicolae...

Licitație pentru Lotul Joseni-Ditrău al Autostrăzii A8, în valoare de 1,2 miliarde lei

Autoritățile au lansat licitația pentru proiectarea și execuția Lotului Joseni-Ditrău al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii), cu o valoare estimată de 1,2 miliarde de lei,...

Beijingul desfășoară activități de spionaj de amploare, îngrijorând guvernele occidentale

China desfășoară o campanie de spionaj fără precedent, mobilizând agenți de securitate, companii private și civili, pentru a submina state rivale și a consolida...
Ultima oră
Pe aceeași temă