20.2 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNicușor Dan și reabilitarea Planșeului Unirii: de la urgență la tergiversare

Nicușor Dan și reabilitarea Planșeului Unirii: de la urgență la tergiversare

După ce în 2022 insista pe pericolul public reprezentat de Planșeul Unirii, Nicușor Dan amână lucrările de reabilitare, punând în pericol fondurile guvernamentale și stârnind controverse.

Nicușor Dan refuză reabilitarea Planșeului Unirii, deși acum doi ani cerea consolidarea urgentă. Daniel Băluță a demarat lucrările, iar Nicușor a venit să facă circ cu poliția.

Un nou conflict administrativ marca Nicușor Dan a izbucnit după alegeri. Deși a recunoscut încă din 2022 că Planșeul Unirii, vechi de peste 100 de ani, necesită reabilitare și specialiștii au avertizat în repetate rânduri că acesta reprezintă un pericol public pentru pietoni și șoferi, Primarul General al Capitalei s-a răzgândit după realegerea sa în funcție. El a afirmat că nu mai consideră urgentă reabilitarea, declanșând astfel un conflict administrativ de proporții. Nicușor Dan a refuzat să elibereze autorizația de construire necesară demarării lucrărilor, punând în pericol finanțarea oferită de Guvernul Ciolacu. Soluția administrativă a venit din partea edililor social-democrați ai sectoarelor 4 și 3: Daniel Băluță și Robert Negoiță, cel din urmă emițând autorizația necesară. Reabilitarea a început oficial pe 14 octombrie.

Prefectul Capitalei: „Este imperios necesar să se înceapă cât mai urgent lucrările”.

Primarul Sectorului 4 a demarat, luni, 14 octombrie, lucrările de reabilitare la Planșeul Unirii. Amânarea acestui proiect reprezenta un risc major pentru siguranța pietonilor și șoferilor care tranzitau zona, conform specialiștilor. Aproximativ 60.000 de autoturisme traversează zilnic Pasajul Unirii.

Deși inițiativa îi aparține primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, iar finanțarea de 750 de milioane de lei vine de la Guvernul Marcel Ciolacu, Nicușor Dan nu a vrut să aprobe autorizația de construire necesară reabilitării pasajului. Deși nu a contribuit în niciun fel la acest demers urgent pentru siguranța Capitalei, Primarul General a încercat să oprească proiectul.

Nicușor Dan – probleme de memorie și discurs dublu

Controversa din spațiul public a apărut din cauza discursului dublu al lui Nicușor Dan, care inițial a fost de acord cu reabilitarea în 2022, în contextul unei campanii electorale iminente în 2024. Primăria Generală, sub semnătura lui Nicușor Dan, a aprobat un raport privind realizarea unui parteneriat între Municipiul București, prin Administrația Străzilor, și Sectorul 4. Documentul, publicat recent de jurnaliștii de la Gândul, prevede: „Administrația Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii, cât și Podul Planșeu Unirii, constatându-se grave probleme structurale care necesită ample lucrări de consolidare și reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent ce nu poate fi amânat”.

Cu toate acestea, în 2024, Nicușor Dan a declarat, în emisiunea „În Opoziție” cu Denise Rifai, difuzată online de Gândul, că „La planșeul Unirii, deocamdată, nu suntem în situația de pericol public.”

Prefectul Capitalei: „Este imperios necesar să se înceapă cât mai urgent lucrările”

Prefectul Capitalei, Mihai Toader, a subliniat în repetate rânduri că reabilitarea planșeului este o lucrare de maximă urgență din punct de vedere al siguranței, chiar dacă va genera un disconfort major al traficului în zonă pe durata lucrărilor.

„Este imperios necesar să se înceapă cât mai urgent lucrările. Este o lucrare amplă, cu un impact general destul de mare din cauza amplasamentului său, vorbim de Piața Unirii. Și din acest punct de vedere, va fi un disconfort evident” a declarat prefectul Mihai Toader.

Problema rezolvată între primarii Sectoarelor 3 și 4, Robert Negoiță și Daniel Băluță, în ciuda tergiversărilor lui Nicușor Dan

Pentru că zona afectată se suprapune teritorial cu Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, acesta a putut emite documentul necesar pentru începerea șantierului de către Daniel Băluță. Mai exact, Primăria Sectorului 3 a emis Autorizația de Construire pe 11 octombrie 2024, la solicitarea Administrației Naționale „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea și Primăria Sectorului 4 al Municipiului București. Documentul autorizează execuția lucrărilor de construire pentru proiectul „Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajului Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Planșeului de acoperire a Râului Dâmbovița în Piața Unirii”.

Cele mai citite

China lansează o investigație anti-subvenții asupra produselor lactate din UE, în urma impunerii de tarife pe vehicule electrice

China a anunțat că firme din Țările de Jos, Franța și Italia sunt ținte ale unei investigații anti-subvenții, în contextul importurilor de produse lactate...

Doi soți găsiți morți într-un apartament din orașul Brașov. Vecinii au sunat la poliție

Doi soţi în vârstă de 50, respectiv 57 de ani, au fost găsiţi morţi, luni, într-un apartament din municipiul Braşov. Vecinii au alertat autoritățile,...

București. S-au certat pe locul de parcare și l-a înjunghiat

Un bărbat de 42 de ani a fost arestat preventiv după ce a agresat un alt bărbat în urma unui conflict spontan legat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă