23.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalGrupul TSMC planifică extinderea producției de cipuri în Europa

Grupul TSMC planifică extinderea producției de cipuri în Europa

Grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) are în plan construirea mai multor fabrici de cipuri în Europa, concentrându-se în special pe piața cipurilor destinate Inteligenței Artificiale.

Anunțul a fost făcut de un oficial taiwanez de rang înalt într-un interviu pentru Bloomberg. Potrivit ministrului taiwanez pentru Știință și Tehnologie, Wu Cheng-wen, construcția primei fabrici a demarat deja la Dresda, iar grupul analizează posibilitățile pentru alte unități în viitor, fără a oferi însă un termen exact pentru această expansiune.

TSMC, lider mondial în producția de cipuri, își desfășoară majoritatea activităților de fabricație în Taiwan, dar investește masiv în construirea de noi uzine în SUA, Japonia și Germania, în contextul creșterii tensiunilor geopolitice cu China.

Recent, grupul a început construcția unei uzine în valoare de 10 miliarde de euro la Dresda, aceasta fiind prima sa facilitate de producție din Uniunea Europeană.

Aproximativ jumătate din costurile proiectului vor fi acoperite prin subvenții de stat, iar producția de cipuri este estimată să înceapă la sfârșitul anului 2027.

Wu Cheng-wen a subliniat că segmentul cipurilor cu Inteligență Artificială va reprezenta cea mai importantă piață pentru TSMC.

De asemenea, el a menționat că alte companii de semiconductori cu designuri alternative ar putea oferi oportunități suplimentare.

„Este posibil ca acestea să activeze pe piața europeană, iar TSMC analizează acest aspect în planificarea viitoarelor sale uzine,” a explicat Wu, adăugând că grupul va evalua opțiunile de extindere a fabricii de la Dresda sau de a construi unități noi în Uniunea Europeană.

Extinderea uzinelor TSMC în afaceri internaționale va crea oportunități de investiții pentru furnizorii locali din regiunile învecinate. De exemplu, pentru fabrica de la Dresda, Cehia ar avea de câștigat, având în vedere aprofundarea relațiilor dintre autoritățile de la Praga și Taipei în ultimii ani.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Anamaria Prodan își dorește să îmbrace din nou rochia de mireasă

Anamaria Prodan este deschisă unei cereri în căsătorie din partea iubitul său, Roland Gavril și e pregătită să îmbrace rochia de mireasă. Anamaria Prodan își...

Marcel Ciolacu, huiduit. Reacția premierului

Premierul Marcel Ciolacu a avut parte de un moment controversat sâmbătă seară, când a fost huiduit de suporteri în timpul meciului aniversar al echipei...

Anca Țurcașiu, dezvăluiri interesante despre noul său iubit

Anca Țurcașiu, în vârstă de 54 de ani, a vorbit deschis despre faptul că și-a refăcut viața după divorțul de acum patru ani de...
Ultima oră
Pe aceeași temă