23.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSocialEvenimentMagnatul Benny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării...

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării fermei Băneasa, capturat în Atena

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în România în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa, a fost reținut pe Aeroportul din Atena, la aproape un an după ce fusese reținut în Cipru.

În august 2023, autoritățile din Cipru au refuzat extrădarea sa, însă acum el va fi prezentat Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena pentru a decide cu privire la procedura de extrădare. Benny Steinmetz călătorise din Tel Aviv cu un zbor privat înainte de a fi reținut duminică la intrarea în Grecia.

Steinmetz este o figură importantă în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, pentru care a fost condamnat alături de alte persoane implicate în acest caz complex, care a implicat fraude masive și corupție la nivel înalt.

Pe 17 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, un caz de corupție de mare amploare. În cadrul acestui dosar, mai multe persoane influente au fost condamnate la închisoare pentru implicarea lor în obținerea frauduloasă de imobile de o valoare considerabilă, printre care Ferma Regală Băneasa și Pădurea Snagov.

Condamnările principale sunt:

  • Remus Truică, un om de afaceri român, a primit o condamnare de 7 ani de închisoare.
  • Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein, oameni de afaceri israelieni, au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare.
  • Prințul Paul al României a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare.
  • Dan Andronic, jurnalist român, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), inculpații au comis infracțiunile în perioada 2006-2013, prin forme variate de participare (autor, complice sau instigator). Prințul Paul a revendicat ilegal proprietăți în România, iar în schimbul sprijinului oferit de grupul infracțional, le-a promis între 50% și 80% din valoarea acestor bunuri, pe care ulterior le-a transferat către Remus Truică și asociații săi prin contracte fictive.

Acest caz a implicat fraude de zeci de milioane de euro și este considerat una dintre cele mai mari afaceri de corupție legate de retrocedări imobiliare din România.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

China lansează exerciții militare ample în jurul Taiwanului, amplificând tensiunile regionale

China a început luni o serie de exerciții militare de amploare în jurul Taiwanului, la câteva zile după ce președintele taiwanez Lai Ching-te a...

Lucrările de refacere a Planşeului Unirii au început, anunţă primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă

Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluţă, a anunţat începerea lucrărilor de reconstrucție a Planşeului Unirii, o structură veche de aproape 100 de ani,...

Noul Consiliu de Administrație al BNR, confruntat la început de mandat cu provocări economice și geopolitice majore

Noul Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), format din 9 membri, a preluat oficial conducerea vineri, într-un context economic dificil. Sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă