23.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInternaționalChina lansează exerciții militare ample în jurul Taiwanului, amplificând tensiunile regionale

China lansează exerciții militare ample în jurul Taiwanului, amplificând tensiunile regionale

China a început luni o serie de exerciții militare de amploare în jurul Taiwanului, la câteva zile după ce președintele taiwanez Lai Ching-te a reafirmat suveranitatea insulei într-un discurs de Ziua Națională.

Exercițiile, descrise de Armata Populară de Eliberare (APL) drept „pregătiri pentru luptă”, includ forțe terestre, navale, aeriene și de rachete, simulând blocarea porturilor, atacuri din partea Chinei asupra țintelor maritime și terestre și preluarea controlului în zonele strategice, informează Financial Times.

Comandamentul Teatrului de Est al APL a declarat că aceste manevre sunt un „avertisment sever” împotriva „actelor separatiste ale forțelor de independență din Taiwan”.

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste exerciții, acuzând Beijingul de destabilizarea regiunii.

„Răspunsul Chinei prin provocări militare la un discurs anual de rutină este nejustificat și poate escalada tensiunile”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

În Taiwan, președintele Lai Ching-te a convocat o reuniune de securitate națională și a cerut Chinei să înceteze provocările militare.

Biroul său a subliniat importanța menținerii păcii în Strâmtoarea Taiwan și a făcut apel la China să recunoască existența Republicii China (Taiwan) și opțiunea poporului taiwanez pentru un sistem democratic.

Exercițiile chineze au urmat discursului lui Lai de săptămâna trecută, în care acesta a reafirmat suveranitatea Taiwanului, dar a cerut și un dialog cu Beijingul pentru a menține pacea.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Lovit cu ciocanul în cap în parcarea unui cartier din București

Un incident extrem de violent a avut loc în cartierul Militari Residence din București. Un tânăr de 29 de ani a fost atacat brutal...

Cum să creezi un colț zen în grădina ta cu ajutorul arbuștilor ornamentali japonezi?

Transformarea grădinii tale într-un spațiu de liniște și reflecție este mai ușoară decât ai putea crede, mai ales dacă te inspiri din frumusețea...

Veteran de război sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani. A luptat în bătălia istorică de la Carei

Un veteran de război care a luptat în bătălia istorică de la Carei din Al Doilea Război Mondial a fost sărbătorit de reprezentanții MApN...
Ultima oră
Pe aceeași temă