16.3 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 13 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieBฤƒnci & AsigurฤƒriBฤƒncile reduc dobรขnzile la depozite, dar creditele devin mai costisitoare

Bฤƒncile reduc dobรขnzile la depozite, dar creditele devin mai costisitoare

Bฤƒncile din Romรขnia au รฎnceput sฤƒ transfere scฤƒderea ratei dobรขnzii cheie รฎn dobรขnzile oferite clienศ›ilor pentru depozitele la termen, รฎn timp ce costurile creditelor au scฤƒzut mult mai puศ›in.

Datele analizate de Profit.ro aratฤƒ cฤƒ, รฎn august, dobรขnzile pentru creditele acordate populaศ›iei au crescut, รฎn contrast cu tendinศ›a de scฤƒdere a dobรขnzilor la depozite.

Banca Naศ›ionalฤƒ a Romรขniei a redus rata dobรขnzii cheie cu 0,5 puncte procentuale รฎn aceastฤƒ varฤƒ, ajungรขnd la 6,5%, dupฤƒ douฤƒ diminuฤƒri de 0,25 puncte รฎn lunile iulie ศ™i august. De asemenea, rata facilitฤƒศ›ii de depozit a fost redusฤƒ de la 6% la 5,5%, รฎn contextul unui surplus de lichiditate.

Bฤƒncile au reacศ›ionat la relaxarea politicii monetare prin scฤƒderea dobรขnzilor pentru depozitele noi, care au รฎnregistrat o scฤƒdere de la 5,32% รฎn iunie, la 5,14% รฎn iulie ศ™i 4,97% รฎn august, cel mai mic nivel de la รฎnceputul anului 2022.

Acest trend marcheazฤƒ prima datฤƒ cรขnd dobรขnda la depozite coboarฤƒ sub 5% dupฤƒ februarie 2022.

Pe de altฤƒ parte, dobรขnda medie la creditele noi รฎn lei a scฤƒzut de la 8,04% รฎn iunie la 7,94% รฎn iulie, dar a crescut la 7,96% รฎn august. รŽn ceea ce priveศ™te creditele acordate populaศ›iei, dobรขnda a urcat de la 7,9% รฎn iulie la 8% รฎn august.

Dobรขnzile efective, care includ comisioanele, au crescut de la 10,23% la 10,8% pentru creditele de consum, รฎn timp ce pentru creditele ipotecare au stagnat la 7,81%, scฤƒzรขnd de la 7,93% รฎn iunie.

รŽn cazul creditelor ipotecare รฎn sold, dobรขnda medie a scฤƒzut treptat, de la 7,46% รฎn iunie, la 7,34% รฎn august, fiind influenศ›atฤƒ de scฤƒderea indicelui ROBOR.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Liviu Alexa: Milioane de euro pentru judecฤƒtorii CCR: privilegii speciale ศ™i pensii uriaศ™e din banii romรขnilor

Jurnalistul Liviu Alexa dezvฤƒluie cum membrii Curศ›ii Constituศ›ionale, รฎn frunte cu preศ™edintele Marian Enache, รฎncaseazฤƒ sume colosale din cumularea indemnizaศ›iilor ศ™i pensiilor speciale,...

Transformarea pieศ›ei muncii: Inteligenศ›a artificialฤƒ ศ™i automatizarea redefiniesc oportunitฤƒศ›ile pentru tineri

รŽn ultimul deceniu, expansiunea inteligenศ›ei artificiale ศ™i a automatizฤƒrii a remodelat profund piaศ›a muncii, eliminรขnd anumite roluri, dar deschizรขnd noi oportunitฤƒศ›i ce necesitฤƒ recalificare....

Pacienศ›ii unui spital de psihiatrie din Romรขnia, โ€žtrataศ›iโ€œ cu electroศ™ocuri

Situaศ›ia de la Spitalul de Psihiatrie din ศ˜tei este alarmantฤƒ, iar angajaศ›ii instituศ›iei sunt sub investigaศ›ie atรขt รฎn cadrul unei anchete interne, cรขt ศ™i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ