18.5 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSocialMeteoRegiunea de Nord-Est a României, din ce în ce mai vulnerabilă la...

Regiunea de Nord-Est a României, din ce în ce mai vulnerabilă la fenomene meteorologice extreme

Un nou raport intitulat Starea Climei în România, realizat de InfoClima, atrage atenția asupra riscurilor crescute la care este expusă regiunea de Nord-Est a țării din cauza fenomenelor meteorologice extreme.

Dr. Sorin Cebotari, fondatorul InfoClima și membru al European Climate Foundation, a subliniat că numărul orelor favorabile furtunilor severe a crescut constant din 1970 până în prezent, conform informațiilor prezentate de Știrile Pro TV.

„A crescut numărul de ore cu condiții pentru furtuni severe. Important de remarcat că vorbim de condiții. Sunt momente în care avem absolut toate condițiile, și nu se întâmplă nicio furtună. Există și astfel de posibilități, dar sunt mai rare, foarte rare. De obicei, condițiile duc la furtuni. Vedem că a crescut incidența lor din 1970 până azi destul de mult, și aceasta tinde să crească tot mai mult, mai ales în zona de nord-est a țării. Acolo vom avea o creștere mult mai mare, spre finalul secolului, a orelor cu condiții de furtună și respectiv grindine mari și extrem de mari”, a explicat Cebotari.

Raportul indică faptul că regiunea Nord-Est va fi cea mai afectată de furtuni violente și de căderi de grindină de mari dimensiuni în viitor.

De asemenea, aceste fenomene meteorologice extreme nu vor fi singurele provocări climatice, deoarece aceleași zone se vor confrunta și cu secetă extremă, în ciuda faptului că cantitatea totală de precipitații nu va scădea semnificativ.

„Vom avea mult mai multe precipitații în anumite perioade ale anului și vom avea perioade mai lungi probabil fără precipitații, în anumite perioade ale anului. Din cum arată datele, zona de Est va fi afectată mai mult de lipsa de precipitații. (…) Datele arată că trecem printr-o perioadă de uscare continuă, și aceasta se va agrava în anii care vin. E important să ținem cont de faptul că, deși precipitațiile rămân la fel, creșterea temperaturii cauzează mai multe evo-transpirații, adică plantele transpiră mai multă apă, iar asta înseamnă că apa nu mai stă în sol, și avem secetă”, a adăugat cercetătorul.

Cebotari a menționat că scenariile climatice elaborate în ultimele două decenii nu au suferit modificări semnificative, iar omenirea se confruntă cu două opțiuni pesimiste în fața schimbărilor climatice.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Companiile pot valorifica studenții și absolvenții de facultate, dar întâmpină dificultăți în integrarea acestora

În 2023, aproximativ 539.000 de studenți au fost înregistrați în universitățile din România, oferind companiilor o nouă sursă potențială de talente. Cu toate acestea,...

Cunoscutul artist Randi, la volan sub influența drogurilor

Cunoscutul artist Randi a fost prins de polițiști în timp ce conducea sub influența drogurilor. Incidentul a avut loc în luna februarie, când acesta...

Producătorii europeni pregătesc zeci de modele electrice accesibile pentru 2025

Producătorii auto europeni se pregătesc pentru o „iarnă a vehiculelor electrice”, anunțând lansarea unor modele electrice mai accesibile în 2025, ca răspuns la noile...
Ultima oră
Pe aceeași temă