14.1 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 12 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒAgenศ›ia S&P reconfirmรฃ ratingul suveran al Romรขniei ศ™i perspectiva stabilรฃ

Agenศ›ia S&P reconfirmรฃ ratingul suveran al Romรขniei ศ™i perspectiva stabilรฃ

COMUNICAT DE PRESฤ‚

Agenศ›ia de rating S&P a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale ศ™i perspectiva stabilรฃ ale Romรขniei la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung ศ™i scurt รฎn valutรฃ.

รŽn opinia agenศ›iei, decizia reconfirmรฃrii ratingului suveran ศ™i a menศ›inerii perspectivei stabile este susศ›inutรฃ de stocul moderat de datorie externรฃ ศ™i guvernamentalรฃ ศ™i de perspectivele solide de creศ™tere ale ศ›รฃrii noastre, รฎncepรขnd cu anul 2025. Totodatรฃ, S&P anticipeazรฃ cรฃ angajamentele Romรขniei รฎn cadrul Mecanismului de Redresare ศ™i Rezilienศ›รฃ (MRR) al UE, precum ศ™i cele din cadrul Procedurii de Deficit Excesiv (PDE) vor continua sรฃ ancoreze reformele politice ale autoritรฃศ›ilor romรขne.

โ€žEste un mesaj pozitiv pentru investitori, fiind o nouรฃ confirmare a faptului cรฃ am luat mรฃsurile necesare ศ™i corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente ศ™i pentru asigurarea unor finanศ›e publice sustenabile. Subliniez totuศ™i cรฃ trebuie sรฃ rรฃmรขnem temperaศ›i ศ™i concentraศ›i pe reformele structurale, pe implementarea angajamentelor din cadrul Mecanismului de Redresare ศ™i Rezilienศ›รฃ, dar ศ™i pe investiศ›iile รฎn infrastructurรฃ ศ™i digitalizare, pentru a asigura o creศ™tere economicรฃ sustenabilรฃ a Romรขniei pe termen mediu. Este imperativ sรฃ continuรฃm reformele, sรฃ eficientizรฃm cheltuielile publice ศ™i sรฃ implementรฃm soluศ›ii durabile pentru a reduce presiunile asupra bugetului”,ย a transmis ministrul Marcel Boloศ™.

รŽn evaluarea realizatรฃ, S&P evidenศ›iazรฃ atรขt rezilienศ›a de care a dat dovadรฃ piaศ›a muncii din ศ›ara noastrรฃ, cรขt ศ™i faptul cรฃ ศ™omajul rรฃmรขne aproape de minimele istorice รฎnregistrate.

Agenศ›ia considerรฃ cรฃ economia Romรขniei va รฎnregistra o creศ™tere de 1,6% รฎn anul 2024, respectiv de puศ›in sub 3% รฎn medie รฎn perioada 2025-2027, รฎn condiศ›iile รฎn care ศ›ara noastrรฃ va beneficia de fonduri europene importante atรขt din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cรขt ศ™i din Mecanismul de Redresare ศ™i Rezilienศ›รฃ.

Principalii factori care ar putea conduce la รฎmbunรฃtรฃศ›irea ratingului de ศ›arรฃ sau a perspectivei sunt reducerea substanศ›ialรฃ a deficitului fiscal ศ™i รฎnregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodatรฃ, scรฃderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin รฎmbunรฃtรฃศ›irea structurii datoriei ศ™i reducerea puternicรฃ a deficitelor externe pot reprezenta alศ›i factori pozitivi pentru ratingul de credit al Romรขniei.

Principalul factor care ar putea conduce la รฎnrรฃutรฃศ›irea ratingului de ศ›arรฃ sau a perspectivei este reprezentat de creศ™terea deficitelor guvernamentale peste proiecศ›iile actuale ale agenศ›iei pe termen mediu, ceea ce ar conduce ศ™i la creศ™terea nivelului datoriei publice ca procent din PIB. Totodatรฃ, S&P ar putea retrograda creditul de rating al Romรขniei dacรฃ ar persista alte dezechilibre existente, cum ar fi inflaศ›ia ridicatรฃ sau deficitele substanศ›iale de cont curent, care ar putea duce la o corecศ›ie macroeconomicรฃ, respectiv o creศ™tere economicรฃ mai scรฃzutรฃ.

Serviciul de comunicare, relaศ›ii publice, mass-media ศ™i transparenศ›ฤƒ
Ministerul Finanลฃelor

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Cristian Diaconescu รฎศ™i va anunศ›a luni candidatura la prezidenศ›iale la Iaศ™i

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, รฎลŸi va lansa luni, la IaลŸi, oficial candidatura ca independent la prezidenลฃiale ลŸi รฎลŸi va face cunoscut programul...

Amenzi ศ™i demolarea construcศ›iilor pentru romรขnii care stau la curte ศ™i construiesc ilegal

Romรขnii care locuiesc la casฤƒ tebuie sฤƒ cunoascฤƒ foarte bine legea construcศ›iilor. Puศ›ini sunt cei care ศ™tiu cฤƒ pentru construirea unui gard sau a...

Refinanศ›area creditelor ipotecare: รŽntrebฤƒrile esenศ›iale ศ™i sfaturile unui expert

Persoanele care doresc sฤƒ-ศ™i refinanศ›eze creditul ipotecar sau sฤƒ obศ›inฤƒ un nou รฎmprumut pentru o achiziศ›ie majorฤƒ se confruntฤƒ adesea cu รฎntrebฤƒri precum: Ce...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ